Ruoka on ikkuna elämään ja koko maailmaan

Ruokaa pitäisi syödä viisi kertaa päivässä. Täyttävää ja monipuolista ruokaa tarvitaan kaikkeen tekemiseen. Oli se sitten rankkaa urheilua tai vain kirjan lukemista.

Moni kuitenkin jättää ruokailuja väliin yleensä ulkonäköpaineiden takia, varsinkin nuoret.

Luullaan, että mitä vähemmän syö, sitä terveellisempää se on tai sitä paremmin laihtuu. Tämä tilanne johtuu siitä, että suurin osa nuorista ei tiedä paljoa terveellisestä ruokavaliosta, koska koulussa ei kerrota terveellisestä ruuasta muuta kuin vähän terveystiedon ja kotitalouden tunneilla.

Kouluruoka ei myöskään näytä hyvää esimerkkiä hyvästä terveellisestä ruuasta. Salaattia on joskus vähän ja ruoka on monesti yksipuolista. Ruoka ei täytä ollenkaan ja hetken päästä on jo nälkä.

Kotona ei välttämättä edes ole aikuista päivisin tekemässä ruokaa ja näyttämässä esimerkkiä.

Ainoa paikka mistä terveellisestä ruuasta voi oppia on netti ja lehdet. Niissä ei ole aina luotettavaa tietoa tai ne kannustavat laihduttamaan epäterveellisillä tavoilla ja epärealistisiin mittoihin.

Kouluun täytyisi saada jo ala-asteella tunteja terveelliseen ruokavalioon, sillä mitä nuorempana oppii, mikä ruoka on terveellistä itselle ja pitää sinut terveenä, sitä helpompi on lopun elämäänsä syödä hyvin ja terveellisesti.

Myös kun tulee se aika, että on paljon ulkonäköpaineita, on jo pienenä oppinut, mikä on oikeasti terveellistä eikä lopeta syömistä kokonaan.

Koulussa pitäisi myös kertoa, mikä ruoka on hyväksi maapallolle. Monet nuoret eivät aina valitse sitä kotimaista tai reilun kaupan tuotetta, sillä he eivät edes tiedä, mitä ne tarkoittavat.

Kun lapsi oppii jo nuorena, miksi maksaa vähän enemmän jostain vain koska se on hyväksi maapallolle tai muille ihmisille toisella puolella maapalloa, se jää myös tavaksi ja on hyväksi kaikille.

Alma Vainio

Palokan yhtenäiskoulu 7D

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Etusijalle lapset ja nuoret

Lukijan kuva

Lukijan kuva

Honkonen ja keskusta ovat unohtaneet suomalaiset

Opiskeluhuollon kysyntä kasvaa

Wallinheimon kirstu on pohjaton

Miksi nuori haluaisi äänestää vaaleissa?

Henkilöittäminen on ovela ja suosittu sumutuskeino

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.