Ruokahävikkiä voi pienentää ruoka-avulla

Kansanedustaja Anne Kalmari kehotti Eviraa lopettamaan ruoan järjettömän tuhlauksen (Ksml 30.10.). Kiitän luottamuksesta Eviran kykyihin.

Ruokahävikkiä voi tosiaan pienentää tehokkaasti noudattamalla ruoka-apuohjetta, jonka Evira julkaisi jo viime vuonna. Ohjeessa annetaan tietoa elintarvikesäädösten vaatimuksista sekä helpotuksia, joiden avulla ruoka-avun antaminen on joustavaa. Eviran antama ohje on herättänyt myös kansainvälistä kiinnostusta.

Viimeisellä käyttöpäivällä merkityt tuotteet voidaan lahjoittaa ruoka-apuun niin, että kuluttajilla on mahdollisuus syödä ne ennen päiväyksen umpeutumista. Vaihtoehtoisesti tuotteen luovuttaja voi jäädyttää tuotteet ennen päiväyksen umpeutumista, minkä jälkeen tuotteita voi lahjoittaa kuluttajille kahden kuukauden ajan. Lisäksi viimeisen käyttöpäivän yhdellä päivällä ylittäneistä tuotteista voi kuumentamalla valmistaa aterioita ruoka-apuun. Viimeisen käyttöpäivän jälkeen elintarviketta ei saa myydä eikä käyttää.

Kodeissa ruokahävikkiä syntyy huomattavasti enemmän kuin ruokakaupoissa. Jokainen kuluttaja voi itse helposti pienentää hävikkiä ostamalla ruokaa vain sopivan määrän ja syömällä sen ennen viimeistä käyttöpäivää.

Matti Aho

pääjohtaja

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.