Ruokaturva kuuluu EU:ssa kaikille

EU-politiikasta monelle tulee mieleen pankkikriisi, yhteinen valuutta tai EU:n painoarvo maailmalla. EU on arjessamme läsnä monella muullakin tavalla. EU:n poliittiset valinnat vaikuttavat muun muassa siihen, millaista ruokaa lautasillamme on.

EU on ollut ruokapolitiikassa kuluttajan ystävä. Esimerkiksi Yhdysvaltoihin verrattuna syömme puhdasta ja turvallista ruokaa. EU:ssa ruokaa koskeva lainsäädäntö on asia, johon emme aina kiinnitä huomiota. Esimerkiksi torjunta-aineiden rajoittaminen on helppo huomata päätöksen voimaantultua, mutta alempiin tasoihin tottuu nopeasti.

Yhdysvaltain ja EU:n eritasoisesta ruokaturvallisuudesta neuvotellaan nytkin, kun puntaroidaan EU–USA -vapaakauppasopimusta. Yhdysvaltain elintarvikejätit haluaisivat tulla Euroopan markkinoille jenkkien höllemmillä säädöksillä. Paine alentaa ruokaturvan tasoa Euroopassa on kova.

Moni ei taida ymmärtää mitä menetämme, jos annamme periksi Yhdysvalloille. On vaara, että luomme ruokapolitiikkaan jenkkimalliin kaksi tasoa: saisimme kasvavat terveysruuan markkinat – mutta toisaalta tavallinen kuluttaja ostaisi ruokaa, jonka tuotannossa ei säästellä lisä- tai torjunta-aineista. Kaupasta siis ostettaisiin joko kallista luomulihaa tai antibiooteilla kyllästettyä tehotuotettua lihaa.

Kuluttajan etu tämä ei ole. Myös yhdysvaltalaiset kuluttajat ottaisivat mielellään vastaan tiukemmat ruokaturvanormit. Kaupassa ei tarvitsisi silloin valita luomua tietääkseen, ettei ruuassa ole piileviä vaaroja. Myös kansanterveys maksaisi jenkkimallista kalliisti.

Yhdysvaltojen malli ei kerta kaikkiaan sovi Eurooppaan. Myös ihan tavallisen ruokakassin sisällön pitää olla edelleen turvallista ja terveellistä.

Turvallisen ruokakassin eteen tehty työ ei ole itsestäänselvyys. Elintarvikejätit ja agroyhtiöt ovat vastustaneet ruokaturvan tiukentamista myös Euroopassa. Onneksi meillä on silti ollut riittävästi poliittista halua tiukentaa lainsäädäntöä. Koska kansa on niin halunnut.

Eurovaaleissa äänestetään myös jo tämän tehdyn työn säilyttämisestä. Haluatko sinä antaa äänesi niille, jotka haluavat suojella kuluttajanturvaa – vai edustajille, jotka ovat lähtemässä hakemaan kasvavaa kauppaa löysäämällä EU:n lainsäädäntöä Yhdysvaltain toivomalla tavalla?

Tarja Cronberg

europarlamentaarikko

eurovaaliehdokas (vihr.)

Polvijärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Helppo ja hyvä teko

Hallituskolmikon tarjoamat vastaukset eivät vakuuta

Ystävien merkitys

Mikä kuntapäättäjiä oikein vaivaa?

Lyhyet 15.7.

Lyhyet 15.7.

Hyönteiskato voi iskeä ihmiskuntaan todella nopeasti

Rakkaan läheisen lähtö on aina iso muutos

Syrjäytyminen juurihoitoon

Lyhyet 14.7.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.