Ruokavaliokorvaus tarvitaan

Hallitusohjelman mukaan keliakiaa sairastavien ruokavaliokorvaus poistuu 1.1.2016 alkaen. Saman hallitusohjelman yhdeksi kärkihankkeeksi on valittu terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen sekä eriarvoisuuden vähentäminen. Ruokavaliokorvauksen poistaminen on lyhytnäköistä terveyspolitiikkaa. Mikäli keliaakikoilla ei ole taloudellisia mahdollisuuksia hoitaa sairauttaan, vaikutukset tulevat moninkertaisesti kalliimmaksi. Keliakiaa sairastavat joutuvat maksamaan säästöstä terveydellään.

Lisäsairauksien riski kasvaa. Hoitamaton tai huonosti hoidettu keliakia voi aiheuttaa osteoporoosia, lapsettomuutta, nivelsairauksia tai jopa ohutsuolen syövän.

Keliakia on elinikäinen autoimmuunisairaus, jonka ainoa hoitomuoto ja lääke on ehdottoman tarkka gluteeniton ruokavalio. Jos keliakian hoitoon olisi lääkepilleri, tuskin kukaan kyseenalaistasi Kela-korvauksen tarpeellisuutta. Kalliiden erityisruokavaliotuotteiden korvaaminen on täysin lääkekorvauksiin rinnastettava asia. Keliakian hoito on kustannustehokasta. Gluteenitonta ruokavaliota noudattamalla keliaakikko pysyy oireettomana, on työ- ja toimintakykyinen, eikä hänen sairautensa etene. Keliakia ei ole itse aiheutettu sairaus eikä sitä voi ennaltaehkäistä.

Keliakia sekoitetaan usein ruoka-allergiaan tai laktoosi-intoleranssiin. Ruoka-allergiassa elimistö kehittää vasta-aineita ruoka-ainetta vastaan, kun taas keliakiassa vasta-aineet hyökkäävät ihmisen omia kudoksia vastaan vaurioittaen ohutsuolen nukkaa. Ohutsuolen nukka on elintärkeä ravintoaineiden imeytymisen vuoksi. Laktoosi-intoleranssi aiheuttaa vatsaoireita, mutta ei vaaranna terveyttä kuten keliakia.

Keliaakikolle aiheutuu gluteenittomasta ruokavaliosta ylimääräisiä kustannuksia lähes 70 euroa kuukaudessa. Kelalta voi hakea ruokavaliokorvausta, jonka määrä on 23,60 euroa kuukaudessa. Suurin osa kustannuksista jää itselle maksettavaksi.

Taloudellisesti vaikeina aikoina kaikkien tulee osallistua yhteiskunnan talkoisiin. Miksi keliakiaa sairastavilta kuitenkin aiotaan ottaa koko korvaus pois, kun muilta vain leikataan? Keliakiaa sairastavia ei pidä asettaa perusteettomasti eriarvoiseen asemaan verrattuna muihin pitkäaikaissairaisiin. Suomessa keliakian hoitotulokset ja hoitomyönteisyys ovat maailman huipputasoa. Ruokavaliokorvauksen poistaminen olisi suuri harppaus taaksepäin keliakian hyvässä hoidossa.

Leila Kekkonen

toiminnanjohtaja

Keliakialiitto

Sanna Arnala

laillistettu ravitsemusterapeutti

Keliakialiitto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.