Ruotsi valinnaiseksi

Vastoin kansalaisten mielipiteitä ruotsia ei esitetä parlamentaarisen tuntijakotyöryhmän mietinnössä valinnaiseksi kieleksi. Ruotsin opiskelua esitetään päinvastoin aikaistettavaksi, opiskelun aloittamista kolmannella tai kuudennella luokalla.

Asiantuntijat ovat todenneet, että Suomessa osataan liian vähän muita vieraita kieliä kuin englantia. Asialle on yritetty tehdä paljonkin, mutta huonolla menestyksellä (ks. esimerkiksi KIEPO-raportti). Kieliosaaminen voi monipuolistua vain mikäli ruotsista tehdään valinnainen kieli peruskoulussa ja siitä ylöspäin. Tätä vallan magneettivoiman jäykistämät asiantuntijat eivät tohdi sanoa ääneen. Saako arkuus ja väärinymärretty lainkunnioitus heidät vaikenemaan?

Miksi sitten palata asiaan jonka kanssa on eletty jo kauan? Eräs syy on talouselämän tarpeet. Suomalaisten kieliosaamisen monipuolistaminen on liike-elämän ja Suomen kansainvälisen kilpailukyvyn kannalta tarpeen. Ruotsin pakollisuuden valintoja rajoittava vaikutus on huomattu erityisesti Itä-Suomessa, missä tarvitaan venäjän osaamista. Myös jotkut talouselämän edustajat (esimerkiksi EK:n koulutusjohtaja Koponen) ovat tunnustaneet, että nykyinen yhtälö ei toimi. Myös Neuvostoliiton poistuminen kartalta on vaikuttanut ruotsin kielen ja Pohjoismaiden merkitykseen elämänlankana länteen.

Ruotsin vapaaehtoisuus on tärkeää myös yksilönvapauden näkökulmasta. Oma valinta ja motiivi on kielten opiskelun paras lähtökohta. Tärkeistä asioista joudutaan usein tinkimään talouden tarpeiden tähden. Tässä tapauksessa talouden etu, yksilöiden vapaus ja suomenkielisten etu sopivat hyvin yhteen.

ILMARI ROSTILA puheenjohtaja Vapaa kielivalinta ry

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Kirja on seikkailu

Vanhus- asiassa tarvitaan ryhtiliike

Kotoutus on hyvällä mallillla

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Tekeekö seksuaalikasvatus nuorista helppoja uhreja?

Tulevaisuuden hoiva

Numerot kertovat aina ihmisistä, kokoomus

Ken on syyllisin?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.