Ruotsin taidosta on iloa ja hyötyä

Koska maailmalla juuri kukaan ei osaa suomea, meidän täytyy osata muita kieliä. Suomessa puhutaan kahta kansallista kieltä, joiden puhujat ovat asuttaneet maata niin kauan kuin jokin "Suomeksi" nimitettävä on ollut olemassa. Niinpä ruotsi on suomenkieliselle "toinen kotimainen", ja päinvastoin. Suomenruotsalaiset ovat ruotsia puhuvia suomalaisia, joiden oma maa on Suomi, ei Ruotsi.

Kielitaito avaa maailmoja. Englannista (tai huonosta englannista) on tullut maailmaa yhdistävä kieli, joka uhkaa jyrätä muut alleen. Mutta ei pelkkä englanti riitä, sen parempi mitä useampaa kieltä osaa edes jonkin verran. Kielihän ei ole pelkkä viestinnän väline, vaan sen takana olevan kulttuurin kuva ja ovi siihen.

Keskisuomalaisen pääkirjoituksessa 16.6. harmiteltiin, että liian harvat Suomessa osaavat venäjää. Näiltä osin pääkirjoituksen kanssa on helppo olla yhtä mieltä, mutta esitys venäjästä vaihtoehtona ruotsille koulussa on outo ja harkitsematon. Ajatus, että suomen ja ruotsin kaltaisten "marginaalikielten" opiskelu on "tuhlausta", tarkoittaa loogiseen loppuunsa vietynä sitä, että koko maailman oikeastaan pitäisi tehokkuuden nimissä ryhtyä puhumaan englantia. Tai mitä kieltä nyt isommassa naapurissa satutaan puhumaan, kai lopulta kiinaa.

Ruotsin oppiminen on etuoikeus. Ruotsia osaavalla on mahdollisuus ymmärtää suomalaista kulttuuria laajemmin, ja ovi on auki Ruotsiin ja pienellä lisävaivalla Norjaan ja Tanskaan. Venäjää, saksaa, ranskaa, espanjaa ja muita kannattaa myös opiskella toisen kotimaisen ja joka tapauksessa korviin tarttuvan englannin lisäksi.

Vähättelemättä sanomalehden velvollisuutta ottaa kantaa asioihin, kaikkeen populistiseen huuteluun sen ei tarvitse yhtyä. Mieluummin se voisi tukea opetusministeriä, joka ehdotti ruotsin opiskelun aloituksen varhentamista oppimiselle myönteisempään ikäkauteen.

RAIMO SALOKANGAS Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Pienet kunnat ahdingossa

Joogit vastasaunan lauteille

Lyhyet

Lyhyet

Kuka lopulta kerää rahat vappusatasiin?

Haasteina oppilasmäärä ja kiinteistön soveltuvuus

Tulevaisuus vaatii tekoja

Lukijan kuva

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.