Ruskea teollisuus voi virhertyä

Vihreiden työpaikkojen luominen ei tarkoita vanhan hylkäämistä. Se tarkoittaa jo olemassa olevien työpaikkojen vihertämistä sekä uuden synnyttämistä. Niin sanotusta ”ruskeasta teollisuudesta” on mahdollista siirtyä kestävään ja vähäpäästöiseen ”vihreään teollisuuteen” kaikilla aloilla.

Keinoja ovat resurssitehokkuus ja siitä syntyvä tuottavuuden parantuminen. Tämä on kestävä suunta niin Suomen viennin ja kilpailukyvyn kuin ympäristön ja ihmisten hyvinvoinninkin näkökulmasta. Äänekoskelle suunniteltu yli miljardin euron investointi uuteen biotuotetehtaaseen osoittaa hyvin tulevaisuuden suunnan.

Cleantech-ala ei ole pelkästään tulevaisuuden visiointia. Esimerkiksi Cleantech Industry in Finland 2013 -julkaisusta käy ilmi, että vuonna 2012 ala kasvoi 15 prosenttia, ja vain peliteollisuus kasvoi nopeammin. Cleantech-alan liikevaihto oli vuonna 2011 suurempi kuin metsäteollisuuden. Ala työllistää jo 50 000 ihmistä ja määrä on tarkoitus kaksinkertaistaa vuoteen 2020 mennessä.

Mitä enemmän päästöjä pitää vähentää, uusiutuvan energian osuutta ja energiatehokuutta kasvattaa, sitä enemmän suomalaiselle osaamiselle, palveluille ja tuotteille on kysyntää. Suomi tunnetaan jätteiden hyödyntämisen, energiatehokkuuden ja veden puhdistamisen huippuosaajana.

Kun Euroopan ja koko maailman kysyntä kohtaa suomalaisen tarjonnan, avautuu suomalaiselle vihreän talouden osaamiselle valtavat mahdollisuudet. Ilmastonmuutoksen hillitseminen ja ympäristöongelmien ratkaiseminen eivät ole vain haasteita, ne ovat myös mahdollisuuksia.

EU:sta on tehtävä hiilineutraali alue vuoteen 2050 mennessä. Kun onnistumme leikkaamaan kasvihuonepäästöjä, lisäämään uusiutuvien energiamuotojen käyttöä ja vähentämään energiankulutusta koko Euroopassa, luomme kaikkia sitovien yhteisten pelisääntöjen kautta kysyntää suomalaiselle työllisyydelle ja teollisuudelle.

Euroopan ulkopuolisten maiden tuotteille voidaan asettaa hiilitullit EU:n markkinoille, jos maat päättävät jäädä kansainvälisen ilmastosovun ulkopuolelle.

Touko Aalto

Vihreiden varapuheenjohtaja

eurovaaliehdokas

Jyväskylä

Ville Niinistö

Vihreiden puheenjohtaja

ympäristöministeri

Turku

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Raideinvestoinnit ovat nyt järkeviä

”Kolmatta tietä” ei ole eikä tule!

Lupaukset on pidettävä ja hinnankorotukset peruttava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Viesti oppilasarvioinnista kulki sinne minne pitikin

Lyhyet

Yhteistyö vai kilpailu?

On hienoa, että numeroarviointi aikaistuu

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.