Ryhtiä, oman maakunnan ministerit

Keskisuomalaiset ministerit, aika kuluu!

Keski-Suomesta on Matti Vanhasen hallituksessa kaksi keskeisillä paikoilla istuvaa ministeriä. Tämä on erinomaista.

Odotukset ovat olleet maakunnassa perustellusti suuret, mutta tulokset eivät ole olleet erityisen rohkaisevia.

Lamakaan ei ole perusteena sille, että ministerien jälki ei ole näkynyt alueellistamistoimenpiteissä eikä edes tie-, työllisyys- ja muiden määrärahojen jaossa. Keski-Suomi on yhä synkempää työttömyysaluetta.

On monin tavoin perusteltua siirtää valtion suoraan hallinnoimia ja sen määräysvallassa olevia laitoksia ja toimintoja pääkaupunkiseudulta maakuntiin. Se keventää kasvupaineita ruuhkaisimmassa Suomessa. Tästä seuraa hyötyä muun muassa liikenteen, asumisen, infrastruktuurin ja maankäytön järkevöitymisen kautta.

Inhimillistä hyötyä on vaikeampi laskea, mutta on selvää, että ihmisten ja perheiden hyvinvointi paranee.

Alueellistamisen hyödyt ovat toimintoja saavalle maakunnalle kiistattomat. Ne vahvistavat monin tavoin alueen elinvoimaisuutta.

Uudet vakaat työpaikat ovat tärkeitä. Ne lisäävät ostovoimaa, kasvattavat kuntien verotuloja ja virkistävät henkistä aktiviteettia. Myös ympäristöperusteet ovat selvät.

Kun sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä ajoi Fimean, entisen lääkelaitoksen, siirtämisen Kuopioon, hän sai vastaansa valtavan syytösryöpyn. Oikeuskanslerille tehtiin asiasta kanteluita, joista seurasi moitteita.

Koko Etelä-Suomi valtamediansa ja edustajiensa voimin hyökkäsi sosiaali- ja terveysministeriä vastaan. Osa hallituspuolueidenkin kansanedustajista röykytti.

Oli ihailtavaa seurata, miten ministeri Hyssälä järkkymättä pysyi linjallaan. Nyt Fimea toimii Kuopiossa ja hoitaa vastuunsa.

Keskisuomalaisministereiltä on syytä odottaa "hyssäläläismäistä" ryhtiä.

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen ja opetusministeri Henna Virkkunen ovat sellaisilla paikoilla, että heillä on valtaa ja mahdollisuuksia ajaa oman maakuntansa oikeutettua etua kokonaistaloudellisesti järkevissä hankkeissa.

Ministeriö on päällikkövirasto ja ministeri on päällikkö. Tarvitaan vain se "miehuus", jollaista varsinaissuomalainen ministeri Liisa Hyssälä osoitti taistelleessaan hänelle vieraan maakunnan ja koko kansan edun puolesta.

Keski-Suomeen sopivia alueellistamiskohteita löytyy. Miksi esimerkiksi Opetushallitusta, jonka hallituksen puheenjohtaja on kansanedustaja Aila Paloniemi, ei jo siirretä Jyväskylään?

Hoitakaa asia tällä vaalikaudella, Pekkarinen, Virkkunen ja Paloniemi! Tukea löytyy.

TOIMI KANKAANNIEMI kansanedustaja, kd Uurainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.