Säästöhurmos kohdistuu lapsiin

"Lasten vuoksi kannattaa avata vielä tämän vuoden ovi". Lause kuuluu Niilo Rauhalan runoon, joka on tullut minulle tänä keväänä hyvin ajankohtaiseksi.

Runo on kirjoitettu 1970-luvun alussa, jolloin maailmassa kipuiltiin taloudellisessa kriisissä. Monet tuota aikaa eläneet vanhemmat ovat kertoneet, että tuolloinkin lapsista ajateltiin koituvan vain pelkkiä kuluja yhteiskunnalle, mikä ilmeni lapsikielteisyytenä monin eri tavoin.

Vaikka elämme nykyisin yltäkylläistä aikaa ja maamme on yksi rikkaimmista maista maailmassa taloudellisesta kriisistä huolimatta, mikään ei ole muuttunut. Kuten erään virkamiehen suusta hiljattain kuulin, että jos ei ole lapsia, niin ei ole tietysti menojakaan. Niinpä niin. Kuitenkin ne paikkakunnat ja seudut, joissa lasten ja nuorten osuus on suuri menestyvät parhaiten myös taloudellisesti ja vaurastuvat - esimerkkejä löytyy kaikkialta, myös omasta maakunnastamme. Lapset tuovat leivän tullessaan,kuten vanha kansa sanoo.

Olen viime viikkoina osallistunut moniin eri tilaisuuksiin ja seminaareihin, joissa on pohdittu nykyistä tilannetta ja etsitty säästökohteita. Säästökohteita ovat olleet poikkeuksetta lasten ja nuorten peruspalvelut.

Monet kunnat ovat joutuneet suorastaan säästöhurmoksen valtaan ja meno on kuin villissä lännessä. Esimerkiksi kyläkouluja ammutaan alas kiihtyvällä vauhdilla välittämättä "ruumismääristä". Lännen nopeimman tittelin saattaa tässä asiassa voittaa kotikuntani, mistä en kuitenkaan voi olla ylpeä.

Yhdysvaltalainen psykiatrian professori Stuart W. Twemlow luennoidessaan kouluampumisiin liittyen tänä keväänä kasvatus-ja opetusalan asiantuntijoille Helsingissä (Opettaja 8-9/2009) totesi, että jos haluatte vaikuttaa lapsiin, satsatkaa rahat varhaiskasvatukseen ja peruskouluun. Tämä on oiva neuvo kaikille, jotka haluavat vaikuttaa omaan ja lasten tulevaisuuteen. Yhteiskuntamme on rakennettu ihmisiä varten - tehkäämme työtä tulevien sukupolvien hyväksi.

SATU NUMMI erityisopettaja Toivakka

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Pelastetaan edes taimen

Pyrstötiainen piristi harmaata päivää. Kuva: Sirpa Jyske

Lyhyet

Tilhi. Kuva: Kari Manne

Lyhyet

Lukijan kuvatVikkelä kärppä. Kuva: Markku Parantainen

Pilvet loimuaa Muuramessa. Kuva: Jorma Soininen

Halla-aho halusi Sipilän hallitukseen

Suuria hankkeita

Kirjallisuuden kuninkuusravit

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.