Säästöjä haetaan jälleen lapsista

Viitasaarella jyrätään hurjalla aikataululla kahden terveen ja toimivan kyläkoulun lakkauttamista vuonna 2011. Molemmissa kyläkouluissa on oppilasmäärä ennusteiden mukaan valtakunnallisen suosituksen mukainen ainakin vuoteen 2014. (Kuka ennusteista tietää? Tällä hetkellä Keitelepohjassa on 10 lasta enemmän kuin ennusteet muutama vuosi sitten lupasivat.)

Säästöjä haetaan jälleen kerran lapsista, vaikka samaan aikaan esitellään suurilla kirjaimilla kaupungin hyvinvointisuunnitelmaa lapsille. Liekö kyseessä taajamassa asuvien lasten hyvinvointisuunnitelma? Kuka pitää sivukylillä asuvien lasten puolta? Mitä kun kyläkunnilta viedään viimeisetkin palvelut?

Kaupungin päättäjät surevat muuttotappioita ja alhaista syntyvyyttä, mutta näillä toimilla ei ainakaan kaupungin väkimäärää lisätä. Vai miltä kuulostaa "muuttakaa idylliseen Viitasaaren kaupunkiin, järven rannalle! Lähikouluun on matkaa vaivaiset 25 kilometriä."

Kuka kuuntelee lasta? Hyvinvointisuunnitelman nimi on hieno: "Elämälle siivet". Mutta ilmeisesti päättäjämme haluavat katkaista sivukylien lasten hyvin jo kasvamaan alkaneet siivet. Silläkö säästöt saadaan kasaan? Ja kuinka paljon säästöjä lopulta edes koituu?

Ryhmäkoot suurenevat ja samalla erityisopetuksen tarve todennäköisesti lisääntyy.

Nuorisovaltuusto toi esille huolensa siitä, halutaanko meillä todella alakoululle jo samanlaiset suuret ryhmät kuin lukiossa. Kunpa päättäjät pohtisivat myös tätä.

Kun hyvinvointisuunnitelmaa julkistettiin kaupungintalolla, saivat päättäjät mahdollisuuden kommentoida sitä.

Kovinkin hurskastelevia kommentteja lenteli ilmassa. Missio-lapsi oli eräänkin päättäjän mielestä a ja o, mutta taitaa jäädä sanahelinäksi, kun teot puhuvat muuta.

Entäpä eräs ääniharavamme ja monet muutkin, jotka vaalikampanjan aikana puhuivat kyläkuntien elinvoimaisuuden ja kyläkoulujen puolesta. Takinkääntäjät paljastuvat.

JOHANNA HOLM ANNELI PALONEN Viitasaari

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.