Säästöjä törsäämällä

Jyväskylä säästää törsäämällä. Tuoreimmat tuhlaukset liikuntatoimessa ovat kiekkokaukalon joustolaidat (300000e), tekojääradan korjaus (650000e) ja tekonurmikentän kuplahalli talvikaudeksi (1000000e).

Lisäksi aina kaksi kertaa vuodessa kuplan rakennus-, purku- ja varastointityöt.

Ainoa säästöpäätös tänä vuonna on ollut Tikkakosken uimahalli-, kuntosali-, nuoriso-, liikuntakenttähoitaja-, toimitsija- sekä kenttäurheilijoiden puku- ja pesutilojen purkupäätös. Tikkakosken toimintaan nykyisellään ei löytynyt 20000 euroa, mutta välittömiin purkukustannuksiin löytyy arviolta 390000 euroa.

Varsinainen kallis lasku tulee nuorisotilojen, liikuntakenttähoitajien, toimitsijoiden sekä kenttäurheilijoiden tilojen rakentamisesta tai hankinnasta. Kannattaisiko lopettaa nämäkin toiminnot, jotta tavoiteltu säästö ei käänny moninkertaiseksi laskuksi?

Säästöä tulee työntekijöiden irtisanomisista. Rekrytointi oli lyhytnäköistä; vasta aloittaneelta uudelta uimahallien päälliköltä hävisi tehtäväyksikkö. Harmillista hänelle, joutuuko heti pois tai osa-aikaiseksi? Taloustoimikunta määritteli toimenpiteiksi erityisesti organisaation keventämisen.

Kuntoilumahdollisuuksien vienti Tikkakosken kasvavalta asukasmäärältä kostautuu sosiaali- ja terveysmenojen kasvuna ja kuljetuskustannuksina.

Toki paikallista elinkeinoelämää tulee tukea, mutta kunnallisten kuntoilumahdollisuuksien menetys koskettaa etenkin eläkeläisiä, pienituloisia ja nuorisoa, jotka eivät ole kalliiden yksityissalien kohderyhmä.

Kaupunki kaavoittaa aluetta mittavasti, mutta kaikki palvelut keskitetään kaupungin keskustaan.

Lähiliikuntapaikat liikuttavat ihmisiä. Tekoja tarvitaan, jos kaupunki aikoo säilyttää jatkossa kävijämääriltään huolestuttavasti laskevat ja kuluiltaan nousevat AaltoAlvarin ja Wellamon.

Mikäli Tikkakoskelle hankitaan korvaavat nuoriso- ja kenttäurheilijoiden tilat, toivon todella järkiperäistä ratkaisua, eikä mitään ylihienoa ja kallista. Tässä on paikka Jyväskylänkin opetella tyytymään varojensa mukaiseen tasoon.

Tärkeintä on samalla toteuttaa vaatimaton, pieni perustason voimailukuntosali nykyisillä laitteilla. Kaupungin hankesuunnitelmaan oli laskettu kuntosalilaitteiden uusiminen. Tikkakoskelaisille kelpaavat vanhat, kunhan ne tulevat kaikkien halukkaiden käyttöön. Voimailutila ovikortilla?

Kulttuuri- ja liikuntalautakunta teki kyllä rehdin linjauksen päättäessään hyväksyä virkamiesten esittelystä perusteen: 10 euron subventio/käyntikerta on liian kallis, tähän kaupungilla ei ole varaa.

Monen yksikön on nyt leikattava kulunsa ja lisättävä tuottonsa säilyäkseen hengissä. Esimerkiksi viime vuonna verovaroista tuettiin jokaista sinfonian lippua 111 euroa, teatterilippua 78 euroa, museoiden käyntilippua 40–64 euroa. Onneksi törsäys jatkossa päättyy?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.