Sähköautojen latauspisteet käyvät kalliiksi

Valtio aikoo velvoittaa taloyhtiöt ja vuokratalot mahdollistamaan sähköautojen latauspisteen heti, kun joku asukas sitä haluaa. Ja taloyhtiön, jossa on yli neljä autopaikkaa, pitäisi rakentaa putkitukset latauspisteitä varten isompaa remonttia tehdessään, vaikka yhdelläkään asukkaista tai osakkaista ei olisi sähköautoa.

Ei vaikuta ihan fiksulta eikä taloudellisesti ja toiminnallisesti järkevältä.

Toteutuessaan nämä velvoitteet nostaisivat asumisen jo entuudestaan korkeita kustannuksia ja kävisivät kalliiksi taloyhtiöille ja asukkaille.

Tehty latausvalmius voi pahimmillaan jäädä kokonaan käyttämättömäksi ja siten turhaksi kulueräksi taloyhtiölle. Asuintalojen ja asukkaiden kannalta on järkevää toteuttaa latauspisteitä asukkaiden omien tarpeiden mukaisesti – ei valtion pakottamana kaavamaisena kaikkia koskevana ratkaisuna.

Hallituksen ehdottamat kansalliset kiristykset ylittävät roimasti sen mitä EU meiltä edellyttää. EU:n energiatehokkuusdirektiiviin kirjatut velvoitteet riittävät vallan hyvin edistämään latauspisteiden yleistymistä eikä kansallisesta lainsäädännöstä pidä tehdä sitä kireämpää.

Direktiivihän velvoittaa taloyhtiöt varustamaan autopaikat latausvalmiuden mahdollistavalla putkituksella uusissa yli kymmenen autopaikan rakennuksissa sekä niissä vanhoissa rakennuksissa, joissa tehdään laaja korjaushanke rakennukseen kiinteästi kytkeytyvälle yli kymmenen autopaikan pysäköintialueelle.

Pitäydytään siinä, mitä Suomi ajoi EU:ssa silloin, kun direktiiviä valmisteltiin, eikä nyt itse omilla kansallisilla kiristyksillä ajeta asuintaloja asukkaineen ahdinkoon.

Sähköautojen yleistyessä latauspisteitä syntyy kyllä luonnolliseen tahtiin ja aitoon tarpeeseen, fiksusti ja vapaaehtoisesti.

Hannu Mähönen

toiminnanjohtaja

Kiinteistöliitto Keski-Suomi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Arvioikaamme myös sote-korjausvelkaa!

Lyhyet

Terveyskeskuksen siirto ihmetyttää

Lyhyet

Lyhyet

Tämän kriisin ammattilaiset ovat kiitoksensa ansainneet

Jyväskylään digikoulun globaali kehityskeskus

Sinuhe: Vastaa, älä kysele

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.