Säynätsalo go go go!

Kari Kuuvan Härmä-rokin lyriikkajoilta vuodelta 1966 on tarina Lärvätsalosta, joka kertoo Säynätsalosta.

Säynätsalo on kärsinyt Keski-Suomessa asukaslukuun suhteutettuna eniten elinkeinorakenteen ja vientiteollisuuden muutoksista. Kyse ei ole vain vaneritehtaan lakkauttamisesta.

Hankin 1970-luvun puolivälissä opiskelurahoja Säynätsalon tehtailla vartiointiliikkeen palovartijana. Turvattiin muun muassa sahaa, lautatarhaa, kyllästämöä, talotehdasta. Niitä ei enää ole. Nyt loppuu vaneritehdas. Lisäksi valutehdas on siirtynyt Pohjois-Karjalaan.

Lähes kaikki teolliset työpaikat ovat hävinneet. Jäljellä isoimmista on Saurus Oy 60 työntekijällä. Se tekee erikoisajoneuvoja kuten paloautoja. Lisäksi on pienempiä firmoja esimerkiksi rakentamisessa ja LVISA-aloilla.

Ison tuotantolaitoksen lakkautus aiheuttaa usein eduskunnan kyselytunnille asiaa keskisuomalaisten kansanedustajien toimesta yli puoluerajojen. Nyt en tällaista havainnut.

Pidetään kuin luonnonlakina, että perus- ja vientiteollisuuden työpaikkoja häviää eikä tilalle tulee mitään. Vientiteollisuus on tärkein tulovirta Suomeen, jolla maksetaan puolet maamme hyvinvointikustannuksista.

Olin vaneritehtaan lakkautusuutisen jälkeen yhteydessä useisiin kansanedustajiin ja paikallisiin toimijoihin.

Kansanedustajista vain Piritta Rantanen Jämsän teollisuusjokilaaksosta edes vastasi viesteihini ja kertoi eduskuntakyselystä. Paikallisista toimijoista julkisuudessa vain pääluottamusmies Jarno Kemiläinen on aktiivinen tehtaan jälkihoidossa. Heille kiitos!

1990-luvun alun lama toi ennätystyöttömyyden – yli 20 % Jyväskylään. Työpaikkansa silloin menettäneet eivät oikeastaan koskaan työllistyneet hyvin vaan ovat eläkeikään saakka kärsineet lamasta.

Suurin osa työttömiksi joutuneista selviää työläisyhteisön, työnantajien ja yhteiskunnan turvaverkkojen tuella sekä omilla kyvyillään. Liian usein työttömän elämä kuitenkin romahtaa vuosikymmeniksi aiheuttaen ylisukupolvista köyhyyttä, sairauksia, alkoholi- ja huumeriippuvuutta, rikkoutuneita koteja, asunnottomuutta, lasten huostaanottoja, itsemurhia.

1990-luvun lama piti yllä vuosikymmeniä Jyväskylän rakenteellista ja pitkäaikaistyöttömyyttä. Laman uhrit kokevat ulkopuolisuutta, koska heistä ei välitetä.

Säynätsalossa myös julkisia palveluita on leikattu sosiaali-, terveys-, laboratorio- ja vanhuspalveluissa. Peruskoulujen 5.-9.-luokat siirretään Säykistä Keljonkankaalle.

Eräs virkahenkilö vastasi minulle, että Säynätsalon lukemat eivät täytä kriteerejä kriisikunnasta, jotta saataisiin tukea alueelle.

Säynätsalo ei ole kunta, mutta kriisi täällä on.

Eikö lähes kaikkien teollisten työpaikkojen lopetus täytä tukikriteerejä? Jyväskylä voisi tehdä kannustavan oman satsauksen alueen palvelujen turvaamiseksi.

Nyt ei ole oikea aika kilpailla huikeimmista visioista tehdasalueen tulevaisuudesta Päijänteen Tahitilla. Pitää keskittyä ensivaiheen tukeen, jolla työttömäksi joutuvat saavat pysyvää hyötyä.

Säykin ihana kansallismaisema ja järviluonto kompensoivat, mutta tukeakin tarvitaan. Onneksi saatiin elokuun Säynätsalo-päiville tilaisuus vaneritehtaasta.

Kari Kuuvan Lärvätsalossa esiintyy postineiti Lempinen. Hän ei ole täällä enää, koska postikonttorikin on lakkautettu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Osuuspankin fuusio oli torjuttava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Seniorikortin hankala uudistus

Saksa jyrää Euroopassa!

Suomen uusin ja rumin?

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.