Säynätsalon keskustan alue kehittyy myönteiseen suuntaan

Toimittaja Pekka Ilonen kirjoitti tässä lehdessä 8.10. laajan jutun Säynätsalon keskustaan liittyvistä kiistattomista ongelmista. Mielestäni juttu antoi kuitenkin liian lohduttoman kuvan tilanteesta ja samalla levitti perusteetonta kielteistä kuvaa koko kaupunginosasta.

Päinvastoin kuin toimittaja kuvasi, Säynätsalossa on viimeaikoina tapahtunut paljon myönteistä. Vuosien työn tuloksena palanut konttorirakennus saatiin siivotuksi pois, sen alue raivatuksi ja tilalle varsin onnistunut liikerakennus. Liikerakennuksen välittömään läheisyyteen uudistettiin talkootyöllä vanha tehtaan paloasema Vanerilaksi, Säynätsalo-seuran erinomaiseksi toimintakeskukseksi. Sinne on koottu myös paljon paikkakunnan perinnettä.

Kaksi muuta ongelmatonttia on pitkän "väännön" jälkeen saatu liikahtamaan eteenpäin. Kumpikin on säynätsalolaisille hyvä uutinen. Parviaisentie 10 tulee lähivuosina purettavaksi ja paikalle toivon mukaan saadaan kauan odotettu vanhusten palveluja tarjoava kerrostalo. Parviaisentie 6:en suunnitelmat ovat jo pitemmällä. Se uudistetaan saneeraamalla ja näiltä näkymin täydennysrakentamalla yhdessä Jyväskylän nuorisoasuntojen kanssa.

Säynätsalon kunnantalon pihasta näköetäisyydellä on Säynätsalon pappila, jonka seurakunta on viime vuosina saattanut fuusiosopimuksen mukaisesti erinomaiseen kuntoon sekä sisältä että päältä. Samoin tontti on kunnostettu. Myös monet yksityiset pitävät kiinteistöjään hienossa kunnossa aivan kunnantalon läheisyydessä.

Ei ole mitään syytä ulkomaalaisten tähden muutamaa tilapäisesti ränsistymään jäänyttä rakennusta anteeksi pyydellä, kyllä ranskalaiset, englantilaiset ja espanjalaiset ym. ovat omissa maissaan pieneen ja vähän isompaankin rappioon tottuneet.

Aivan toisen luokan kysymys on sitten se, että kaupunki on kyseenalaisella asuntopolitiikallaan ollut edistämässä sosiaalisten ongelmien kriisiytymistä aivan Alvar Aallon kunnantalon välittömässä läheisyydessä.

Säynätsalo on edelleen viihtyisä kaupunginosa, jossa on nähtävillä hienoja esimerkkejä Alvar Aallon, Armas Lindgrenin ja Vivi Lönnin arkkitehtuurista. Niihin jokaisen jyväskyläläisen kannattaa tutustua .

RISTO KROGERUS kuntavaaliehdokas (kok.) Jyväskylä, Säynätsalo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.