SDP:n johdolla on syvällisen pohdinnan aika

Vasemmistoliiton lisäksi myöskin SDP kärsi EU:n vaaleissa siksi suuren tappion, että se antanee puoluejohdolle aihetta syvälliseen mietiskelyyn tappion syistä.

Ei riitä, että sanotaan perustuslaillisten harjoittaman populistisen propagandan johtaneen kansalaisia harhaan ja siten vieneen puolueelta ääniä. Se voi olla tappion yksi pieni tekijä, mutta ei ratkaiseva, koska puolueen peruskannattajat ovat niin valistuneita, ettei heidän mielipiteitään saada populistisilla puheilla horjumaan.

On vain niin, etteivät edes he vaivautuneet riittävän suurin joukoin äänestämään, koska vaaleja ei pidetty tärkeänä. Puolue ei ole vieläkään onnistunut selvittämään kannattajilleen EU:n merkitystä mm. rauhan ylläpitäjänä Euroopassa, sillä jos yksikin sota voidaan EU:n avulla Euroopassa estää, on se olemassaolonsa ansainnut.

Vähäistä ei liene myöskään EU:n vaikutus elintarvikkeiden hintapolitiikkaan alentavasti, sillä onhan monien tuotteiden hinnat lähes samat kuin ne olivat kaksikymmentä vuotta sitten, vaikka mm. inflaatiolla on kyseisenä aikana ollut hintoihin korottava vaikutus.

Hintatiedot perustuvat vuoden 1988 lehdissä olleisiin kauppojen mainoksiin.

Monet sanovat vaalitappion syyksi, että SDP:n oppositiopolitiikka on ollut liian näkymätöntä ja "hampaatonta", joka ei pidä paikkaansa. Kyllä puolue on eduskunnassakin arvostellut hallituksen politiikkaa varsin kärkevästi ja täysin aiheellisesti, mutta tuo arvostelu ei ole saanut riittävää ymmärrystä äänestäjien keskuudessa, sillä puolue ollessaan muutamia vuosia sitten Paavo Lipposen johdolla hallituksessa harjoitti muun muassa verotuksessa samanlaista hyvätuloisia ja rikkaita suosivaa verojen alennuspolitiikkaa kuin nykyinenkin hallitus.

Samoin eräiden ns. valtionyhtiöiden johtajien ylimääräiset palkkiosysteemit hyväksyttiin jo Lipposen hallituksen aikana.

Eivät äänestäjät niin huonomuistisia ole, etteivät vaalien aikana muistaisi vaalien välisiä tapahtumia.

Sellaiset menettelyt ovat omiaan passivoimaan innostusta vaaleihin.

Menneistä virheistä oppia ottaen tulisi puolueen nyt koota rivinsä ja osoittaa käytännössä olevan erikoisesti heikompien oikeuksien puolustaja. Se auttaa puoluetta tulevissa eduskuntavaaleissa pääsemään uuteen nousuun.

Asioihin tulee aina ottaa selvä kanta, sillä kaikenlainen "ovien lonksuttelu" politiikassa vain hämmentää äänestäjiä.

VILJO HÄKKINEN Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.