Saakosken koulu on kehittyvä helmi

Jyväskylän kaupungin sivistyslautakunta kokoontuu keskiviikkona puimaan uudestaan kyläkoulujen tilannetta. Hurttian koulun lopetuksesta on uusi esitys. Saakosken koulu on myös lakkautettavien listalla.

Yhteydenottojen perusteella saakoskiset ovat kylähelmensä kehityksestä täysin eri mieltä kuin kaupungin edustajat. Esittelijä Leisimo nojaa R10:iin eli valtuuston valtuustokaudeksi hyväksymään kaavaa tarkentavaan esitykseen, josta Leisimo lehtitietojen mukaan saa tarkat tiedot alueen väestökehityksestä. Näin varmasti onkin, koska R10:n mukaan kaupungin tonttitarjonnasta voidaan vetää kasvuluvut. Tonttitarjontaa voidaan siten asiakirjan mukaan säädellä. Mutta yksityisten tarjoamia tontteja asiakirja ei sisällä.

Yksityisten tarjoamat tontit ovat olleet mm. Tikkalan kylän alueen merkittävä väestökasvattaja. Saakoskella on saamieni tietojen mukaan yksityistä tonttitarjontaa sekä jatkuvasti rakenteilla uusia omakotitaloja.

Jyväskylän kaupungin asumisalueiden erilaisuutta on pidetty rikkautena. Jo nyt valtaosa jyväskyläläisistä asuu 10 kilometrin säteellä, joten vaativatkin ilmastonmuutostavoitteet tätä kautta toteutuvat. Kaikki eivät kuitenkaan halua asua kerrostalossa taikka tiheässä kaupungissa.

Onko nyt niin, että esimerkiksi valitusprosessin alla olevan Iloniemen uuden asuntoalueen rakentamista ei halutakaan edistää valitusprosessin ratkettua. Onko tahto tältä osin muuttunut?

Mikäli näin on, asiasta olisi puhuttava. Samaten R10:n vaikutusten tulisi olla selvää ainakin eri puolelta kaupunkia tuleville valtuuston jäsenille. Kaupungin tilastojen mukaan Korpilahden yhtenäiskoulu täyttyy Hurttian koulun sekä Saakosken oppilaista, mikäli Saakosken koulu suljetaan. Järjestelyvaraa jää tuskin lainkaan.

Saakoski on kehityskäytävä tien nro 9:n varrella. Erääksi Jyväskylän kehityssuunnaksi on mainittu mm. Brittein saarilla ja myös Saksassa syntyneet kaupunkikäytävät; Jyväskylä kasvaa kiinni Jämsään.

Kylä ja sen koulu muodostavat identiteettikokonaisuuden. Identiteetti luo hyvää oloa, onnellisuutta. Se ei synny tyhjästä, mutta se voidaan myös tappaa. Saakosken koulun tilannetta tulisi pohtia pidemmällä aikajänteellä.

Arja Sahlberg

J

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.