Saarenmaan koulua ei ole järkevää lakkauttaa

Korpilahden ja Jyväskylän maalaiskunnan liittyessä Jyväskylään kaupunkiin tuli kaupan päälle monta pientä kyläkoulua. Suuruuden ekonomian harhassa suurin osa kyläkouluista on jo lakkautettu ja nyt ollaan taas lakkauttamassa Saarenmaan vireää ja tervettä kyläkoulua. Ilahduttavaa, että edes eduskuntavaalien lähestyessä on vihdoinkin virinnyt keskustelua tästä koulun lakkautuspäätöksestä.

Olen itse aiemmin ollut pelastamassa Saarenmaan koulua pariinkin kertaan ja jo siinä yhteydessä olen toimittanut koulun kustannuslaskelmat Jyväskylän kaupungille.

Laskelmilla voi osoittaa, ettei Saarenmaan koulun lakkautukselle ole taloudellisia perusteita eikä uuden Savulahden koulun kapasiteetti riitä Mankolan-Palokan-Saarenmaan-Puuppolan alueen väestönkasvun tarpeisiin. Alueelle on kaavoitettu runsaasti uusia asuntoja ja väestön ikärakenne on poikkeuksellisen lapsipainotteinen seuraavat 20 vuotta.

Olen vanhempainfoorumin aktiivina keskustellut paljon opettajien ja koulutusalan tutkijoiden kanssa hyvän opetusympäristön vaatimuksista ja varsin yleisesti mielipide on, että noin 50–120 oppilaan kokoinen alakoulu tarjoaa parhaan oppimisyhteisön lapselle.

Minulla on myös hyvä käsitys nykyisestä tilanteesta oppimisrauhan ja päihdeongelmien osalta Jyväskylän suurissa kouluissa, joka osaltaan asettaa nykyiset uudet jättikoulut kyseenalaiseksi. Jättikoulujen ongelmien takia Jyväskylään tarvitaan välttämättä väistöpaikkoja esimerkiksi sisäilmaongelma- ja koulukiusaamistapauksissa joita ei ole huomioitu nykyisessä kouluverkkosuunnitelmassa.

Saarenmaan koulun oppilassuunnittelussa voidaan käyttää usean lähikoulun väestöpohjaa, jolloin ei ole myöskään riskiä epätasapainoisen oppilasjakauman muodostumisesta.

Saarenmaan kylälle on kyläyhdistyksen aloitteesta tehty myös kyläkaava, joka sisältää koulukuljetussuunnitelman sekä Jyväskylän Energian kanssa tehdyn vesi- ja viemäriverkon runkoyhteyden laajentamissuunnitelman, jotka mahdollistavat lisärakentamisen Saarenmaan kylän alueelle.

Nykyisessä tilanteessa ei siis ole minkäänlaista järkeä lakkauttaa sisäilmaltaan tervettä, taloudellisesti erittäin kustannustehokasta ja viihtyisää Saarenmaan koulua.

Kari Tanninen

pj., Jyväskylän Siniset

pj, Saarenmaan koulun vanhempaintoimikunta 2011–2014

vpj., Jyväskylän Vanhempainfoorumi

kansanedustajaehdokas

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet 20.5.

Lapset on syytä hankkia ajoissa

Lyhyet

Turvapaikan perusteet on määritelty laissa

Hävittäjät vai ohjukset Suomen turvaksi?

Uskalla yrittää ja ole rohkea!

Kohtuus ja oikeus ovat demokratian perustaa

Kiusaamista pitää vähentää

Metsä on meidän mahdollisuutemme

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.