Saarikan säilytettävä vanhusten pienkodit

Tämä kirjoitus on vetoomus Saarikan yhtymävaltuustolle vanhusten pienkotien säilyttämisen puolesta.

Ihmetystä herättää, että omaisten kuulemistilaisuus on vasta yhtymävaltuuston kokouksen jälkeisenä päivänä perjantaina 8. kesäkuuta Saarijärven terveyskeskuksen Kapustassa.

Peruspalveluliikelaitos Saarikan kolmas toimintavuosi on ollut taloudellisesti haasteellinen. Lastensuojelun ja erikoissairaanhoidon kulujen ylitys on kuitenkin monen kunnan ja kuntayhtymän arkipäivää.

Ilmeisesti Saarikan tavoitteena on kuitenkin edelleen ”toteuttaa järjestelmää, joka ohjaa jouhevasti asiakkaat kulloisenkin palvelun äärelle”. Kotihoidon ja omaishoidon jälkeen pitäisi löytyä ”tapauskohtaisesti mahdollisimman toimiva hoitopaikka”. Tuetun palveluasumisen ja ympärivuorokautisen itkäaikaissairaanhoidon välissäkin on tilausta monelle eri palvelun vaihtoehdolle.

Olen ollut omaisena tyytyväinen Saarikan tarjoamiin palveluihin Alzheimerin taudin vuoksi hoivaa tarvitsevan näkökulmasta. Pienkoti Jannenrinne on tarjonnut hänelle ja viidelle muulle vanhukselle hoivapalvelut kodinomaisessa miljöössä.

Kuulin äskettäin, että Saarikka on laittamassa vanhukset vakauttamisohjelmansa maksumiehiksi. Saarikka olisi muun muassa lopettamassa pienkoteja ja sijoittamassa vanhuksia terveyskeskuksen kellarikerroksen laitostiloihin. Tilat on remontoitu, mutta ne ovat laboratoriomaiset ilman kodinomaisuutta, ulkoilumahdollisuutta ja jopa ilman ikkunanäköalaa. Jokainen vierailijakin saa tilasta suljetun osaston vaikutelman.

Tästä tilasta terveyskeskuksen yhteydessä ei saa sen enempää pienkotia kuin asumispalveluyksikköä. Arvokas ja inhimillinen ikääntyminen kyseenalaistuu, mikäli palveluvaihtoehdoista pudotettaisiin kodinomaiset pienkodit pois.

Ihmetyttää myös se, että Saarikka on tiedottanut luopuvansa laitoshoidosta. Nyt pienkotien asiakkaat siirrettäisiin laitokseen. Pyöritetäänkö laitosta mahdollisesti pienkotien henkilöstömäärällä? Voin ynnäillä, että 15 pienkotien asukasta eksyisi jo pelkästään vessareitillään uusissa tiloissa. Miten muistisairaalle selitetään, että tällainen evakko on edessä?

Saarikka toimii vastoin voimaantulevaa vanhuspalvelulakia. Käytetäänkö nyt hyväksi aika, jonka Kuntaliitto on jarrutellut lain voimaantuloa?

Vanhusten oikeuksien laiminlyönti ei ole sekään kunniaksi. Vetoan täten yhtymäkokouksen jäseniä ja kaupungin valtuutettuja tutustumaan uuden vanhuspalvelulain periaatteisiin.

Vanhuspalvelulaki toteutuu, kun hoitajien määrä vastaa asiakkaiden lukumäärää ja palvelujen tarvetta.

Yhteiskunnan hyvinvointi voidaan mitata sillä, miten hyvin voivat ne kunnan asukkaat, jotka eivät voi itse puolustaa itseään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tiedätkö tiestä?

Lyhyet

Lyhyet

Virkalääkärin virkavastuu on pulmallinen asia

Tasa-arvo kuuluu meille kaikille

Lyhyet

Mielipide: Puu on mainio rakennusmateriaali, mutta sen päästövähennys ei ole kummoinen – betonin pitäisi olla Suomessa lähes hiilineutraalia vuoteen 2050 mennessä

Kaupunki ei todellakaan vastaa

Mielipide: Lääkärikoulutuskeskustelu toistelee vanhoja perusteluja

Mielipide: Innovatiivista yhteistyötä tulevaisuuden eteen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.