Saarikan sävelet Saarijärvellä

Saarijärveen seudun kuntien kuntien yhteinen vanhusten palvelukeskus suunnittelee säästöjä yhteiskuntamme heikompien kustannuksella. Säästäminen on helppoa kun kyseessä on vanhukset, Jannenrinne sekä Ainolan pienpalvelukoti aiotaan lopettaa.

Siirto sairaalanomaisiin tiloihin olisi ikävää siksikin, että juuri sellaisissa moni vanhuksista on aiemmin odotellut kuukausia pääsyä enemmän kodinomaiseen paikkaan.

Homma on päätetty viedä loppuun ja nopealla aikataululla, ennakkoon ilmoitus on ollut minimaalista kunnon informoinnista puhumattakaan.

Johtuuko kiire valmisteilla olevasta vanhuspalvelulaista?

Omaisten kuulemiseen ei päättäjistä kukaan ollut kiinnostunut tulemaan edes selvittämään kunnolla miksi näin toimitaan? Luonto ei varmaan antanut periksi tulla kertomaan että raha se on joka ratkaisee eikä mikään muu.

Omaisten huoli oli käsinkosketeltavaa, eikä vähiten siksi että sairaalan takana olevissa huoneissa puolissa ikkunat suuntautuivat asfalttiin ja toisella puolen näkymä oli kolme neljä metriä korkealla oleva luukku.

Monella tuli tippa silmään kauhistuksesta oman vanhemman kohtaloa ajatellessa.

Kauniissa esittelyssä ihailtiin omaisten intoa olla mukana runsaslukuisina. Itse asia mahdollisesta pientalokotien jatkosta tyrmättiin kylmän viileästi joko vaihtamalla puheenaihetta tai ihastelemalla omaisten aktiivisuutta.

Vanhukset ovat voimattomia.

Mikäli vuokrasopimus päättyy jäljelle jää vain toimenpiteet, mummojen pakkosiirto, suorastaan kyyditys sairaalaan kylmiin valkoiseksi maalattujen tiiliseinien sisään. Sinne heidät onkin sitten helppoa unhoittaa.

Mieleen tulee se vanha satu vanhasta koulukirjasta kun vanhus vapisevin käsin söi velliä joka roiskui rinnalle niin isäntä pisti vanhempansa nurkkaan syömään. Talon pikkupoika alkoi sitten vuolla lusikkaa ja isä kysyi mitä hän teki, kertoi poika vuolevansa lusikkaa isäänsä varten, tarinan mukaan vanhus otettiin takaisin pöytään mukaan, mukaan ihmisarvoon.

Onko sota ajan eläneillä Suomeamme rakentaneilla vanhuksilla ihmisarvoa?

Vastatkaapa siihen kunnan päättäjät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Työn arvostuksen pitää näkyä myös korvauksessa

Näytön paikka, kansanedustajat

Mitä kuuluu muistisairaan ihmisen läheiselle?

Lyhyet

Pelottelu pois ja faktat keskiöön

Vanhempaintoiminta – työtä lasten ja nuorten parhaaksi

Tulisiko valtakunnanoikeuden kokoontua?

Saarikan terveyspalveluista Kyyjärvellä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.