Saattohoitoa kehitetään koko Suomessa

Keskisuomalaisessa uutisoitiin ihmisten eutanasia-mielipiteitä koskevasta kyselystä (5.6.). En tiedä, miten kysely on tehty, mutta muutama ajatus siitä.

Mielestäni on vaikea vastata kysymykseen eutanasiasta kyllä tai ei, koska asia on monitahoinen. Monen vastaajan kokemus lienee ollut se, että läheinen joutui kärsimään kohtuuttomasti viimeisinä aikoinaan. Sairaalapastorina olen itsekin kohdannut tällaisia tilanteita. Olen miettinyt, eikö tälle ihmiselle ole olemassa mitään apua.

Kysymys voi kuitenkin olla siitä, ettei ihminen ole saanut asianmukaista saattohoitoa. Kipuja ei ole osattu hoitaa. Seurauksena on kohtuuton kärsimys. Tämän asiantilan korjaamiseksi saattohoitoa ollaan kehittämässä koko Suomessa. Tavoitteena on, että hyvä saattohoito kivunhoitoineen olisi saatavilla jokaiselle tarvitsevalle asuinpaikasta riippumatta. Keski-Suomen sairaanhoitopiiri toteuttaa omassa maakunnassamme yhdessä terveyskeskusten kanssa tätä työtä.

Uskon, että saattohoidon kehittäminen poistaa tarvetta miettiä eutanasiaa, sairaan ihmisen elämän päättämistä aktiivisin toimenpitein.

Heikki Lepoaho

johtava sairaalapastori

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Keski-Suomi on elinvoimainen

Kestävyyttä metsä- politiikkaan!

Liikennepalvelulaki toi uusia mahdollisuuksia maaseudulle

Lyhyet

Lyhyet

Ihmiset valittavat aivan turhasta

Lyhyet

Lyhyet

Katoilta pudotettavan lumen käsittelyyn on vaihtoehto

Vanhusten perhehoito tuo kodinomaisuutta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.