Sadan miljoonan euron vedätys

”Suomi on viimeisiä puhtaita Euroopan maita ja Ahvenlammen ympäristö sitä erityisesti...” perusteli venäläisen ostajatahon edustaja kesällä 2008 noin 80 miljoonan euron investointeja 300 asuntoon, hotellirakennukseen ja ravintolaan ja niiden myötä tulevia kymmeniä työpaikkoja sekä vero- ja muita tuloja kaupungille. (Saarijärveläinen 30.7.2008)

CNews Telecom Business -lehti kirjoitti 13.5.2009 venäläisten suunnitelmasta hankkia maata Suomesta. Tekstissä viitattiin ”Pietarin viestimiehiin”, joihin Saarijärven ostajataho kuuluu. ”Suunnitelman mukaan Suomesta voi ostaa maata suhteellisen halpaan hintaan ja kauppaan kuuluu se, että lupaudutaan käyttämään rakentamisessa vain paikallisia rakentajia ja kunta rakentaa alueelle infrastruktuurin omalla kustannuksellaan. Näiden toimenpiteiden jälkeen maan arvo nousee jyrkästi, ja maa voidaan myydä edelleen.”

Saarijärven hanke oli käynnistetty aiemmin samalla tavoin kuin lukuisat muutkin, jotka eivät ole toteutuneet. Kaupungin keskeiset päättäjät oli taitavasti höynäytetty mukaan ranta-asemakaavahankkeeseen, joka pantiin liikkeelle kesähelteillä 2008. Kaupunki jopa luovutti alueensa (55 ha) kaavoitusoikeuden ostajalle, jonka yhtenä kaupan kohteena oli yksityisen omistama alue rakennuksineen (16 ha). Kaupunki purki vuonna 2009 päätöksensä, kun sitä huomautettiin lainvastaisesta toiminnasta.

Politiikan epäterveisiin ilmiöihin liittyen kaupungin entisiä ja nykyisiä virkamiehiä toimi hanketta valmistelemassa myyjä- ja ostajatahojen riveissä, eräs yht’aikaa jopa kummallakin puolella asiantuntijana. Neuvottelut ja sopimukset salattiin. Keskeiset poliitikot pitivät omat rivinsä suorina hankkeen takana. Vain muutama realisti haistoi palaneen käryä tai toimi Isänmaatamme emme myy -periaatteen mukaisesti. Saattoipa joku pelästyä vastareaktioita niin, että päätti siirtyä muihin tehtäviin tai jäädä pois kaupunginvaltuustosta.

Kaupungin päättäjät veivät hanketta määrätietoisesti eteenpäin huolimatta yli 1 000 kansalaisen tammikuussa 2009 allekirjoittamasta, Ahvenlammen maanmyyntiä vastustavasta kansalaisadressista sekä Jyväskylän ammattikorkeakoulun helmikuussa 2009 toteuttamasta mielipidetutkimuksesta, missä 70 prosenttia haastatelluista vastusti kaavoitusta alueelle. Keskisuomalaisen 4.3.2009 tekemässä mielipidekyselyssä 504 vastaajasta 82 prosenttia vastusti maanmyyntiä ulkomaalaisille ja 14.1.2011 mielipidekyselyssä 1 588 vastaajasta 90 prosenttia vastusti maanmyyntiä venäläisille.

Kaavoitusta kiirehdittiin, sillä Keski-Suomen 2. vaihemaakuntakaavan (mm. arvokkaiden harjualueiden suojelu ja laadukas pohjavesi) sekä maankäyttö- ja rakennuslain muutosten voimaantulojen pelättiin estävän esitetyn massiivisen rakentamisen ranta-asemakaava-alueelle. Prosessi eteni kaupunginvaltuuston äänestyspäätökseen. Valitukset siitä ovat käsiteltävinä Korkeimmassa hallinto-oikeudessa, joka päättänee niistä syksyllä.

Hanke on siis menossa finaaliin. Tämä tarkoittaa sopimusosapuolten matkan varrella purkamia sopimuksia ja niistä aiheutuneita korvauksia, velkomustuomioita jne. Hankkeen käynnistäjä on ulosotossa. Kaupunki lienee kärsinyt ”mittatappioita”, rahoituslaitoksista on vaikea sanoa mitään. Tulos lienee lähes kaikille osapuolille taloudellisesti ja/tai maineen osalta tappiollinen.

Tämä hanke on lukuisten esimerkkien joukossa vain yksi surullinen esimerkki siitä, mitä tapahtuu maassamme. Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan arvoihin kuuluvat turvallisuus, vastuu, avoimuus ja luotettavuus. Nämä arvot ovat vaarantuneet viimeisen kymmenen vuoden aikana, jolloin yhteiskunnallemme vieraat arvot ovat tunkeutuneet käytäntöihimme ulkomailla asuvien ja ulkomaalaisten yhteisöjen kiinteistöhankintojen valvonnasta annetun lain kumoamisen jälkeen 1.1.2000 lukien.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.