Sain hyvää opastusta kuntoutuksessa

Oli vuosi 2003. Kela tiedotti, että 30 omaishoitajaa pääsee kuntoutukseen kahdeksi viikoksi. Se oli valtakunnallinen haku. Onneksi pääsin. Mieheni hoito oli alkanut jo 1988, mutta syy siihen tuli vasta 1990 sydäninfarktin vuoksi. Se jätti laaja-alaisen sydänlihasvaurion.

Peurunkaan meitä omaishoitajia ilmestyi yhdeksän. Kaikki eivät saaneet ilmeisesti paikkaa hoidettavalleen.

Kahteen viikkoon sisältyi kuntoutuksen lisäksi luentoja eri sairauksista, niiden ennaltaehkäisystä ja neuvoja, miten toimia eri tilanteissa.

Nämä tiedot olivat jo seuraavana vuonna tarpeen, kun epäilin sydäninfarktin tuloa. Se alkoi taksissa puoli kilometriä ennen Keski-Suomen keskussairaalaa. Mieheni pääsi heti liuotushoitoon ja onneksi ei tullut sydänlihasvauriota. Sain lääkäriltä 10 pistettä toiminnasta. Ne pisteet olisivat kuuluneet Peurungalle.

Miksi Kela ei järjestä kuntoutuksia riittävän usein, koska hoitajalle annettu neuvo on parasta omaishoidossa. Esim. muistisairaudet lisääntyvät vauhdilla.

Peurungassa lähtötilaisuudessa ryhmämme lääkäri sanoi, että kun hän näki meidät tulopäivänä, hän pelkäsi, että saako hän meidät pysymään kaksi viikkoa hengissä. ”Nyt te olette aivan toisenlaisen näköisiä.” Meistä loisti varmuus toimia eri tilanteissa.

Minun omaishoitajuuteni kesti 20 vuotta ja laitoshoidon aikana olin ”takapäivystäjä” 4,5 vuotta. Olin aivan varma, että minulle tulee noutaja ensin. Mutta hän lähti ensin ja toimin nyt Peurungan neuvoilla oman kehoni kanssa.

Kirsti Sivonen

sotaveteraanin leski

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.