Sain uusittua ajokorttini

Ajelin päivänä muutamana lääkärintarkastuksesta suoraan Jämsän poliisilaitokselle kaikki asiaankuuluvat paperit ja valokuvat mukanani.

Poliisilaitoksen palvelutiskillä oli toinen virkailija vapaana ja toisella oli asiakas. Tyhjältä luukulta tiedusteltiin, onko aika varattu. ”Ei ole”, vastasin.

”Mitä asiaa?”

”Ajokortin uusiminen”, kerroin.

”Varataanpas täältä aika.” Sain sen viikon päähän klo 13.40.

Ketään ei ollut odottamassa sille luukulle, eikä poislähtiessäni vastaani tullut ketään. Ajelin tyytyväisenä kotiin 16,6 km.

Lähdin viikon päästä sovittuun tapaamiseen vähän etuajassa. Luukulle asteli virkailija, hän kutsui minua nimeltä jo kello 13.38 ja koko ajokortin uusimiseen käytetty aika oli neljä ja puoli minuuttia. Ajelin tätä varten 33,2 km.

Tätä ajanvaraukseen perustuvaa ”kiirettä” en purematta niele, kun esimerkiksi Tampereella tuttavani pääsi saman tien asioimaan. Tiedän, että Jämsän poliisilaitoksellakin on otettu asiakkaita palveltavaksi saman tien.

Epäilykseni onkin, että on virkailijasta kiinni se, että saadaan luotua näennäistä kiireen tuntua. Mistä on annettu tällainen työnohjeistus valtion virastoon, kun toiminta vaikuttaa asiakkaan kyykyttämiseltä?

Aino Martikainen

Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.