Sairaala rakennettava Sippulanniemeen

Kävelimme vanhan arkkitehdin kanssa Sippulanniemessä. Hän mietti, kuinka kaupunki voi tuhlata noin. Sippulanniemeen, järvelle päin, saisi kaavoitettua oivan terassikaupungin. Arkkitehti kertoi, että nykyinen tilanne on parin virkamiehen halu ja täysin jäänyt tästä päivästä.

Sairaalalle etsitään uutta paikkaa. On vaikea löytää sellaista, jossa suurin osa maapohjasta olisi Jyväskylän omistamaa. Sippulanniemi on, lisäksi siellä on tarpeeksi suuri maa-alue sairaalalle. Uuden tiestön ja palolaitoksenkin takia se on täydellinen sairaalan paikka. Sairaalan tulee sijaita Jyväskylän alueella, kun kaupungista tulee sote-isäntäkaupunki.

Kaupunki joutuu maksamaan muille keskisuomen kunnille nykyisen sairaanhoitopiirin purkautuessa. Jos nykyinen sairaala-alueelle kaavoitetaan esimerkiksi opiskelija- ja vuokra-asuntoja, saa sairaanhoitopiiri ja siis kaupunki tarvitsemansa pääoman lunastaa kunnat pois kuntayhtymästä.

Mitä haittoja Sippulanniemi ratkaisusta olisi? Ei juuri mitään. Alue ei ole hyötykäytössä. Siellä sijaitsee golfkenttä, jossa on kuutisensataa jäsentä, joista suuri osa ei ole jyväskyläläisiä. Kaupunki on maksanut kentän kaikki kulut. Vajaakäyttöisiä golfkenttiä on lähistöllä monia.

Tämä ratkaisu olisi taloudellinen. Semmoiseenhan kaupunki ei valitettavasti ole viime aikoina tottunut.

Se olisi myös käytännöllinen logistiikan takia, lähellä kaikkea hyvien yhteyksien lähellä. Eikä se haittaisi henkilökunnankaan sijoittumista. Nythän moni on valittanut, ettei sairaalaa voi siirtää, koska asuntojen hintataso laskee nykyisillä asuinpaikoilla.

Leo Turunen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.