Sairaanhoitopiirin tiedotus- ohje tukkinee monien suita

Olen Keski-Suomen sairaanhoitopiirin (K-Sshp) listoilla yksittäisillä tehtävämääräyksillä työskentelevä pihtiputaalainen kokemusasiantuntija (kat).

Viime syksynä kirjoitin (KSML 22.11. 2017) kaukana Jyväskylästä asuvien kattien syrjinnästä eräässä projektissa ja painostuksesta – tiedotusohjeen avulla – olla puhumatta julkisuudessa K-Sshp:n sisäisistä asioista työnantajaa arvostellen tai vahingoittaen. Epäkohtien esilletuominenhan ei ole työnantajan vahingoittamista, vaan päinvastoin antaa mahdollisuuden asioiden korjaamiseen.

Jutun julkaisemisen jälkeen ao. projektin vetäjä lopetti työnsä K-Sshp:n palveluksessa ja minulle ehdotettiin siirtymistä ykköskatin roolista kakkoskatin rooliin eräässä Jyvässeudun projektissa.

Suostuin antaakseni silloin vielä kokemattomammalle kat-kollegalle tilaisuuden oppia työssään tämänkin roolin tehtävät, jotka minulle jo olivat tuttuja.

Lokakuun loppupuoliskolla soittelin osallistumisestani kakkoskattina samana iltana pidettävään viimeiseen asiakkaiden kanssa silmäkkäin tapahtuvaan palaveriin. Yllätykseni ja mielipahani oli suuri, kun kävi ilmi, että minulle ilmoittamatta tilalleni oli valittu toinen katti Jyvässeudulta.

Tieto päätöksestä oli ainakin yhdellä vakinaisella ammattilaisella ja kahdella katilla – yksikään heistä ei tullut soittaneeksi minulle etukäteen. Melkoinen sattuma!

K-Sshp:n ammattilainen oli hyväksynyt ratkaisun perusteella, että luulivat minun lopettaneen kat-toiminnan. Näin ei ollut.

Ykköskattini taas perusteli uutta valintaa sillä, että halusivat mukaan kokemusta 24. kuukauden palaverista.

Tämäkin on huono perustelu, sillä myös minulla oli tuo kokemus ja kiittävää ammattilaisten kokoamaa palautetta kat-töistäni. Kiivastumiseni jälkeen tätä työtehtävää toki tarjottiin minulle, mutta yksilöpsykologia huomioon ottaen liian myöhään.

Johtopäätökseni on selvä: kyseessä oli K-Sshp:n rankaisutoimi kriittisen julkisuuden aiheuttaneelle katilleen.

Ehkä kriittisen lehtikirjoituksen tekeminen K-Sshp:stä tulkitaan työntekijöiden keskuudessa käytännössä myös haluksi lopettaa työt tämän työnantajan palveluksessa, sillä muutoin on vaikeaa ymmärtää luuloa kat-toimintani lopettamisesta. Olen aiemmin ilmoittanut jatkavani ainakin vuoteen 2021 asti, jos vain töitä ja terveyttä riittää.

Toivoisin, että sairaanhoitopiiri avaisi tiedotusohjeensa mielenkiintoisimmat osat. Mielestäni tarvitaan mahdollisimman avointa keskustelua työntekijöiden työssään kohtaamista ongelmista ja siitä, miten kriittistä palautetta ja parannusehdotuksia K-Sshp:n toiminnasta tulisi käsitellä.

Alan parhaita asiantuntijoita ovat työnsä parhaiten tuntevat työntekijät itse: on suurta tuhlausta hiljentää heidän julkiset parannusehdotuksensa. Samantapaiset jutut muistakin verovaroillamme ylläpidetyistä työnantajista olisivat tervetulleita, jotta tiedotusohjeet ja varsinkin niiden käytännön soveltaminen tervehtyisivät.

Pentti Ruotsalainen

kokemusasiantuntija

Pihtipudas

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Onko mikään muuttunut?

Miten sotea pitäisi seuraavaksi uudistaa?

Puolimatka lietsoo mediapaniikkia

Kasvis- ruokaa asiakas- lähtöisesti

Lyhyet

Autoilu kuuluu Suomeen jatkossakin

Lyhyet

Painavaa asiaa aktiivi- mallista

Opintotuen tulovalvonta on perusteellisesti ohjeistettu

Ylös, ulos ja virkeillä aivoilla oppimaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.