Sairauskertomus unohti historian

Jyväskylän Lyseon kuntokartoituksesta uutisoitiin näyttävästi (Ksml 21.12.). Uutisoinnin mukaan rakennus on sisältä "monisairas", koska muun muassa ikkunoiden ja seinäpintojen maali on osin lohkeillut ja vuotaneen katon alla olevat muutamat vasat olivat paikoin lahoja.

Mitä ihmettä? Selvityksen tekijät ovat toki tienneet, että lämpöeristeinä on vuonna 1902 valmistuneessa rakennuksessa käytetty ajan tavan mukaan sammalta, hiekkaa, olkia ja rakennusjätettä, mutta uutisoinnissa nämä faktat onkin nostettu "monisairautta" ilmentäviksi argumenteiksi.

Löydöksi oli kuvatekstin mukaan havaittu myös graniittiperustan saumausta suojaamaan sivelty kivihiilipiki.

Ensinnäkin pikeys on ollut alkuperäisen halkovaraston maapohjaisen lattiatason alla ja toisekseen tilassa nykyään sijaitsevassa Jyväskylän Lyseon museon tiloissa ei pysyvästi työskentele kukaan.

Pitkän kokemukseni mukaisesti ei laajasti tiedossa olleen ja jo 110 vuotta kuivuneen pien haihtumista voi enää edes aistinvaraisesti havaita.

Viime vuosina lyseotalossa on tiuhaan tehty homekartoituksia, joissa ei kertaakaan ole hometta löytynyt. Oireiluille on etsittävä syitä muualta.

Löytönä uutisoitiin myös "käytävien välipohjasta paikallistettuja vaakahormeja".

Kirjoittamastani kirjasta Lyseotalon vuosisata (128 s., ilmestynyt vuonna 2002) sivulta 28 olisi ilmennyt, että rakennusta lämmitettiin alun perin kahdella kellarin ilmanvaihtokeskuksessa sijainneella niin sanotulla kaloriferiuunilla, joista lämmin ilma johdettiin hormeja myöten luokkiin ja käytäville.

Kun tämä järjestelmä ei toiminut, varustettiin rakennus 38:lla uunilla. Löydetyt hormit eivät ole uunien savuhormeja vaan alkuperäisiä ilmalämmityshormeja.

Arvelen, että kirjani lukeminen olisi muutoinkin saattanut antaa monia hyödyllisiä tietoja arvokkaimpiin rakennusmonumentteihimme kuuluvan lyseotalon historian vaiheista myös tätä kuntotutkimusta tehtäessä.

Uutisoinnin välittämälle sävylle antaa selityksensä kirjoitukseen sisältyvä lause: "Jyväskylän koulutuskuntayhtymä hyödyntää Lyseon kuntoselvitystä päättäessään lukioverkostaan."

ERKKI FREDRIKSON Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.