Sama vessakaan ei kelpaa

Viime viikkoina on julkisuudessa käyty keskustelua siitä, onko Suomi rasistinen maa niin kuin Umayya Abu-Hanna Helsingin Sanomien kirjoituksessaan väitti. Kannanottoja puoleen ja toiseen on kuultu niin maahanmuuttajataustaisten, asiantuntijoiden kuin alkuperältään täysin suomalaisten kaduntallaajien suusta.

Perjantaina 18.1. todistin järkyttävää tapausta jyväskyläläisen tavaratalon asiakasvessassa. Se osoitti, että Abu-Hanna oli enemmän kuin oikeassa.

Edelläni vessaan jonotti keski-ikäinen, varsin hienosti pukeutunut ja huoliteltu rouva. Yhden kopin ovi avautui ja sieltä ulos astui noin parikymppinen nuori nainen, joka sattumoisin oli mustaihoinen. Edelläni jonottanut rouva ei tehnyt elettäkään mennäkseen koppiin. Liikahdin osoittaakseni, että nyt olisi vapaata, mihin nainen totesi varsin kuuluvasti: ”Minähän en neekerien kanssa samassa vessassa asioi. Että mene vaan, jos uskallat.”

Nyt jälkeenpäin ajateltuna minulla olisi ollut rouvalle sanottavanani enemmän kuin pari valittua sanaa, mutta häpeäkseni minun täytyy tunnustaa hämmentyneeni tilanteessa niin, etten osannut muuta kuin luikkia vähin äänin asialleni.

Oven läpi kuulin, kuinka rouva jatkoi tylyttämistään: ”Menisit saatana sinne mistä olet tullutkin. Minä en voi sietää sitä, että minun verorahoillani loisitaan täällä ja eletään kuin mitkäkin elukat.” Sitten ovi kävi ja tuli hiljaista. Kohta minä ja muut vessassaolijat livistimme vähin äänin paikalta pois.

Myöhemmin näin hyökkäyksen uhriksi joutuneen nuoren naisen tavaratalon kahviossa istumassa varsin alakuloisen näköisenä. Mietin, oliko tämä ensimmäinen kerta, kun hän koki rasismia – vai ovatko nimitteleminen ja syrjintä kenties hänelle tuttuja juttuja.

Mieleni olisi tehnyt mennä halaamaan häntä. Olisin halunnut sanoa, että olen myös järkyttynyt rouvan sanoista enkä missään nimessä hyväksy hänen käytöstään, vaikka en saanut sanaa suustani silloin, kun totta vie olisi pitänyt. Mutta eihän jäyhä suomalainen saa aikaiseksi muuta kuin pyöritellä asioita mielessään.

Suomi on rasistinen maa, sillä täällä asuu rasistisia ihmisiä, kuten yllä oleva tapaus todistaa. On äärimmäisen valitettavaa, etteivät aikuiset ihmiset osaa suhtautua asiallisesti sellaisiinkaan kanssaeläjiin, jotka eivät varmasti ole heille mitään pahaa tehneet. Valitettavaa on sekin, että yhteiskunnan asenneilmaston viimeaikainen kehitys on ollut sellainen, että suvaitsevainen ja tasa-arvoinen Suomi on vielä kaukainen unelma. Sitä kohti on kuitenkin hyvä ponnistella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Edunvalvonta toimii

Mielipide: Nuorille tietoa oppivelvollisuuden uudistamisesta

Mielipide: Yksinäisyyden tunne on otettava vakavasti

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Vanhemmat ja koulu ovat lasten osallisuuden vahvistajia

Mielipide: Eroon meluisista vesiskoottereista

Mielipide: Sanojen alkuperä jää liian usein hämäräksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.