Sananvapaus ei poista vastuuta sanoista

Aki Ruotsalan tapaus on mainio esimerkki siitä, että on syytä ajatella nenäänsä pitemmälle, ennen kuin aukaisee sanaisen arkkunsa.

Kenen tahansa suusta hypähtelee välistä sammakoita. Jälkeenpäin niitä saa katua, selitellä parhain päin ja häveten pyydellä anteeksi.

Myöhäistä. Tehtyä ei saa tekemättömäksi, sanottua sanomattomaksi. Juorut ovat ehtineet rönsyillen lähteä liikkeelle. Siitä ystävät hyvät ovat pitäneet huolta.

Inhimillistä on, että toisesta ja toisen suulla on yleisempää puhua pahaa kuin hyvää. Kärpäsestä kasvaa lyhyessä ajassa härkänen.

Minulle kirjoitettu sana on pyhää, ja mietin liiankin tarkkaan, mitä pistän mustaa valkoiselle. Vaikka mielipiteeni vaihtelevat tilanteiden mukaan, en kadu sitä, että olen uskaltanut kirjoittaa omalla nimelläni. Kun ei nimi miestä pahenna, ei se tee pahaa naisellekaan. Sen, minkä kirjoitin, kirjoitin senhetkisen tietämykseni ja tuntemukseni varassa.

Nimettöminä ja nimimerkillä julkaistut kirjoitukset ovat verrattavissa selän takana puhumiseen. Ne ovat toisinajattelivia ja -toimivia vastaan heitettyjä teräviä piikkejä, joiden tarkoituksena on satuttaa ja tehdä kipeää – nostaa omaa minää toisten kustannuksella. Kirjoittaja pääsee kuin koira veräjästä, ei tarvitse ottaa vastaan pyyhkeitä.

Useimmiten jätän nimettömät viestit huomioimatta, samoin kuin ihmiset, jotka edessäpäin näyttävät hyvää naamaa ja tilaisuuden tullen puukottavat selkään. En anna heidän mielipiteidensä horjuttaa suuntaan, en toiseen. Karistan ne kuin hilseen harteiltani.

Aki Ruotsalan näkemykset, olivatpa ne sitten tämänpäiväisiä tai vuosien takaa, eivät ole yhteneväisiä Pori Jazzin ideologian kanssa. Tämä hänen olisi pitänyt huomioida ja ottaa itse esille jo toiminnanjohtajan paikkaa hakiessaan, haastattelussa tai viimeistään ennen paikan vastaanottamista.

Hänen niin kuin muidenkin on kannettava vastuu sanomisistaan ja tekemisistään. Ennemmin tai myöhemmin ne tulevat päivänvaloon. Ja silloin saattaa olla liian myöhäistä tehdä asialle mitään.

Päivi Eliisa Ala-Mutka

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.