Sananvapautemme on aina vaarassa

Arja Paakkanen ja Irma Hirsjärvi kirjoittivat ansiokkaasti sananvapaudesta Jämsässä ja muuallakin (Ksml 14.7.). Kannustava kiitos siitä.

Etenkin nuorisolle pitäisi kertoa suomalaisen sananvapauden historiasta. Se on suhteellisen lyhyt. Minun kriteerieni mukaan sananvapaus Suomessa alkoi vasta 19.9.1944.

Hävityn sodan jälkeen tehty välirauha antoi suomalaiselle vasemmistollekin ihmisoikeudet. Vankiloitten portit aukenivat poliittisille vangeille, siihen asti illegaalisesti toiminut lehdistö alkoi vapaasti ilmestyä.

Olisi odottanut vuoden 1918 murhien Jämsässä tulevan myös käsittelyyn lehdistövapauden alettua. Syyllisiä oli vielä elossa, joten tekojen selvittely olisi ollut helpompaa ja sulkenut ehkä avoimia haavoja, joita löytyy vielä lähes sadan vuoden jälkeen. Vuonna 1918 kylvetty pelko oli harvinaisen voimakas.

Olimme vaimon ja Rislakkien perheen kanssa saattamassa haudan lepoon Rislakkien pitkäaikaista kotiapulaista Edith Lainetta. Hautajaisissa puheeksi tulivat myös vuoden 1918 tapahtumat. Eräs hautajaisvieras totesi, ettei näistä asioista ole tapana keskustella. Se oli Jukka Rislakille suoranainen kehoitus kirjoittaa aiheesta kirja. Sen nimeksi tuli Kauhun aika.

Nykyisen Jämsän sananvapuden laadusta saa pohtimalla valtuuston työskentelyä.

Jämsän kaupunginvaltuuston asema on kaukana hyvästä hallintotavasta. Asiat päätetään jossain – olisiko hyväveli-järjestelmä käytössä vai mikä? Päätetty asia tuodaan valtuustolle, joka leikisti on päättävinään asiasta.

Kukahan senkin sanktion päätti, että Jämsän mahdollinen sopimusrikkomus Pihlajalinnaa kohtaan voi maksaa jopa 52 miljoonaa euroa? Melkoinen kuristusote jämsäläisiä veronmaksajia kohtaan.

Kaikkinainen salailu ja kiireeseen vetoaminen ei saisi kuulua enää vuonna 2015 kunnalliseen päätöksentekoon. Ainakaan näin menetellen ei äänestysprosenttia nosteta, lieneekö se tarkoituskaan.

Vuodesta toiseen valtuustossa istuvat ovat rakastuneet omaan ääneensä ja pitävät itseään jopa tärkeänä päättäjänä. Jo aiemmin mainittu valtuustotyöskentelyn taso tekee valtuustossa pidetyistä puheista hevosen veteen pieremiseen verrattavia. Hetken kuplii, sitten on hiljaista.

Sananvapauteen vedoten meidän pitäsi pohtia, onko EU-Suomi itsenäinen, meillä on 15% omaa päätäntävaltaa. Kreikan tie lienee myös meidän tiemme. Päätellen siitä ettei Timo Soini ole kunnon vitsejä murjonut koko ministeriaikanaan.

Reino Welling

kaupunginvaltuutettu (vas. /sit.)

Jämsä, Jämsänkoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.