Sananvapautta päätoimittajan tiimareiden läpi

Käsittääkseni Keskisuomalainen ei ole irtisanoutunut Julkisen sanan neuvostosta, niin kuin teki hiljan toinen suuri media. JSN:n journalistin ohjeet sitovat niin rivi- kuin päätoimittajaakin.

”Sananvapaus on demokraattisen yhteiskunnan perusta. Journalistin velvollisuus on pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen”, jyrisee JSN.

Päätoimittaja Pekka Mervola hyökkäsi 29.6. kolumnissaan. ”Aktivismi voi myös maksaa. Ammattilaiskansalaisaktivisti Ilari Kotimäki otti ehkä ensimmäisen kerran reippaasti takkiin toiminnallaan”.

En tiedä, mitä päätoimittaja haluaa, mihin pyrkii, kun julkaisee sellaista, mikä on JSN:n ohjeiden vastaista. Silloin kun ei asiasta tiedä, on arveluttavaa julkaista virheellistä tietoa hyötymis- ja vahingoittamistarkoituksessa. Tuolla kirjoituksellaan Mervola ei vain kyseenlaista omaa ammattietiikkaansa, vaan kävelee Keskisuomalaisen oman ”lukijalupauksen” yli.

Käräjäoikeudessa Ilari Kotimäen kanne ei menestynyt ja Kotimäelle langetettiin maksettavaksi Keuruun kaupungin oikeudenkäyntikulua 42 000 euroa. Se on suunnattoman suuri summa yksityishenkilölle, kuten Mervolakin toteaa puhuen tavoilleen uskollisena turhasta valituksesta. Tuosta ei voi olla saamatta sitä kuvaa, että Kotimäki joutuu maksamaan, saa rangaistuksen, kun on tehnyt niitä valituksia.

Kysymys on Kotimäkien hakemasta vahingonkorvauksesta ja vain siitä, ovatko viranhaltijat toimineet oikein, kun estivät pitkään Kotimäkien omakotitalon laajentamisen. Tästä asiasta Keski-Suomen ely-keskus antoi 20.7.2012 hallintokantelupäätöksensä. Siinä valvova viranomainen toteaa sanatarkasti lainaten: ”Keuruun kaupungin rakennuslautakunnan päätös 13.4.2011 § 25 on lainvastainen, koska päätöksen perusteluissa ei ole esitetty sellaisia maankäyttö- ja rakennuslain 172 §:n mukaisia syitä, joiden vuoksi poikkeamiselle ei ole edellytyksiä.” Ei se sen kummempaa ole. Asia jatkuu hovioikeudessa.

”Kotimäen toiminta lienee vuosien varrella aiheuttanut aivan toisen summaluokan kuluja muille”, heittelee Mervola tarkoittaen sitä, että Ilari Kotimäki teki kunnallisvalitukset Keuruun kaupungin tytäryhtiölleen takaamasta 3,5 miljoonan euron lainasta ja heti perään kaupunginhallituksen 1,8 milj. euron lainapäätöksestä samaiselle tytäryhtiölle.

Näissä kunnallisvalituksissa myös Keskisuomalainen oli voimallisesti ivaamassa, miten valitukset ovat tuhoisia toiminnalle ja kehittämiselle. Siitä Keskisuomalainen ei käytännössä kerro, kun hallinto-oikeus ensin kumosi Keuruun kh:n myöntämän 1,8 milj. euron lainan lain vastaisena.

Siitäkään Keskisuomalainen ei maininnut sanaakaan, kun Julkisen hallinnon ja -talouden tilintarkastuslautakunta (JHTT) antoi nuhtelut ja huomautuksen Keuruun kaupungin JHTT-tilintarkastajalle, kun tämä jätti tilintarkastuksessa raportoimatta sen, etteivät 3,5 miljoonan euron lainantaukseen liittyvään niin ikään 1,8 milj. euron vippiin tytäryhtiölle ilman kaupunginhallituksen päätöstä talousjohtajan valtaoikeudet riittäneet.

Mervola ei jätä rauhaan Kotimäen toimimista Jyväskylän valtuustossakaan, vaikkei mies ollut mukana Keljonlahti-valituksissa, jotka menivät ikävä kyllä harhaan ja aiheuttivat satojen miljoonien eurojen kulut ja suurimmalta osin nykyisen Jyväskylän ahdingon.

Eipä Kotimäki ollut mukana valituksin vesilaitoksen kymmenien miljoonien euron jalostuksessa, eikä puuttunut Ainolan, Haukanniemen, eikä sen paremmin Lohikosken Paloniemenkään alueiden kymmenien miljoonien salaisiin puuhasteluihin, vaikka niistä asiakirjat hankkikin. Keskisuomalainen oli kyllä, mutta monen väitteistä huolimatta Mervolan edeltäjä Erkki Laatikainen ei ollut mukana Keljonlahti-suhmuroinnissa.

Tuolla kirjoituksellaan 29.6. päätoimittaja raapaisi sellaista, mistä vastuu on kaukana. Tuollainen toiminta, varoitus- ja kostomentaliteetein, on uhka koko mediakonsernille ja sen omistajille, vaikkei päätoimittaja sitä tunnu tiedostavan ja ymmärtävänkään.

Ilari Kotimäki

Keuruu, Pihlajavesi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.