Sanoista tekoihin, ryhmä-kokoja pienemmiksi

Anna-Leena Sahindal ja Juha Paananen (KSML 29.5.) kirjoittivat hienon kirjoituksen siitä, että päiväkotien ja koulujen ryhmäkokoja tulisi pienentää. Olen asiasta täsmälleen samaa mieltä.

Pidän kuitenkin mielipidekirjoituksen esittämisajankohtaa vähintäänkin kummallisena. Miksi tuon mielipiteen eteen ei haluttu tehdä töitä, kun Mankolan koulun kehittämiseen liittyviä päätöksiä on tehty?

Tämänhetkisen suunnitelman mukaan Mankolan nykyisestä kaksisarjaisesta alakoulusta vähennetään neljä ryhmää kun taas yläkoulu kasvaa.

Kun hanketta aikanaan esiteltiin sivistyslautakunnalle, tuo tieto kerrottiin näyttämällä lukuja koulun tulevista oppilasmääristä. Olikohan silloin puhetta alakoulun nykyisestä oppilasmäärästä?

Huhtikuisessa Mankolan koulun laajennuksen kuulemistilaisuuden puheenvuoroissa vain Paananen toi selkeästi esiin tienneensä alakoulun pienenevän.

Voisitteko kertoa minulle, miten Mankolan alakoulun ryhmien tietoinen vähentäminen asukasmäärältään rajusti kasvavalla alueella tuo esiin halunne pienentää ryhmäkokoja?

Ymmärrykseni mukaan ryhmäkokojen pienentäminen tarkoittaa sitä, että opetusryhmien lukumäärä kasvaa. Jos näin on, niin silloinhan tarvitaan myös lisää luokkatiloja.

Mankolan koulun uudisosa ollaan toteuttamassa yksikerroksisena, mutta toiselle kerrokselle ollaan tekemässä varaus tulevaisuuden mahdollista tilantarvetta varten. Tuohon toiseen kerrokseen voitaisiin rakentaa vähintään neljä opetustilaa, eli ainakin sen verran, mitä alakoulua ollaan pienentämässä.

Yksikään sivistyslautakunnan jäsen ei kuitenkaan vaatinut suunnitteluvaiheessa kustannusarvion tekemistä sille, että tuo toinen kerros rakennettaisiin saman tien.

Päätös toisin sanoen tehtiin selvittämättä kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja.

Voisitteko, arvon valtuutetut kertoa, miksi ette ole pyytäneet tuota selvitystä? Toisen kerroksen toteutuessa olisi vältytty alakoulun pienentämiseltä eikä noin sadan oppilaan koulupaikkaa olisi tarvinnut siirtää muihin kouluihin. Ja edelleen, jos nuo neljän luokan oppilaat opiskelisivat Mankolan koulun uudisosassa, tarkoittaisi se sitä, että useiden koulujen ryhmäkoot pienenisivät. Miksi näin ei toimittu, jos tahtotila ryhmien pienentämiseen on olemassa?

Toivon, Sahindal ja Paananen, että vastaisitte ja toisitte minulle ja monelle muulle lisää ymmärrystä asian suhteen ja käytännön ehdotuksia ryhmäkokojen pienentämiseksi. Lisäksi odotan edelleen, että sivistyksen toimialajohtaja Eino Leisimo viimein esittelisi kuulemistilaisuudessa lupaamansa Mankolan koulun toisen kerroksen kustannuslaskelman.

Jaakko Mäkinen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Ihminen kaipaa kontakteja muiden kanssa

Älä unohda vanhusta!

Huviajelun kieltävä laki on turha

Ikäihmisten täytyy pysyä kotona

GPS-siru kalliisiin polkupyöriin

Lyhyet

Joutuvatko pienituloiset koronakriisin maksajiksi?

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.