Sata - hölmöläisten peiton jatkamista

Sosiaaliturvan uudistamista valmistelemaan asetetun Sata-komitean (lue: Salakomitea) työstä on julkisuuteen tihkunut tietoja, joiden mukaan homma on osoittautumassa peiton jatkamiseksi hölmöläisten keinoin. Sen hintana, että perusturvaa korotettaisiin, työttömyysturvaa vastaavasti heikennettäisiin lyhentämällä rajusti ansiosidonnaisen kestoa. Leikataan pala toisesta päästä ja ommellaan se toiseen päähän.

Esillä ollut malli asettaa palkkatyössä toimivan väen ja perusturvan varassa elävät asetelmaan, jossa toisen toimeentulon parantaminen maksatetaan toisella. Näinhän asia ei voi olla. Tarvittava lisäpanostus on kyettävä rahoittamaan muilla järjestelyillä. Nollasummapeli pienituloisten toimeentulolla on sosiaalisesti vastuutonta. Vastuun uudistuksen tavoitteista ja poliittisesta sisällöstä kantavat hallituspuolueet.

Uudistus vaikuttaa yli vaalikausien

Komitean työ lähti väärille raiteille heti pillin vihellyksestä. Uudistustyötä ei alettu valmistella parlamentaarisesti siten, että kaikki eduskuntaryhmät olisivat päässeet valmisteluun mukaan. Ovet vedettiin oppositioryhmien nenän edestä kiinni, verhotkin suljettiin. Komitean asettamisen jälkeen valmistelutyön sisällöstä ei ole ennen viime viikkoa tihkunut ulos minkäänlaista tietoa.

Meneillään oleva uudistus vaikuttaa yli vaalikausien jopa vuosikymmenten ajan. Siksi valmistelun olisi pitänyt tapahtua parlamentaarisesti. Koko kansaan tässä laajuudessa vaikuttavan järjestelmäuudistuksen valmistelutyössä nyt valittu menettely on äärimmäisen harvinainen - ellei ainutlaatuinen - Suomen historiassa.

Asetelma jossa kaikkein vähävaraisin väestö ja palkansaajat laitetaan tappelemaan toimeentulosta keskenään sopii varmasti hyvin kokoomuksen, keskustan ja vihreiden puoluepoliittisiin intresseihin. Se mikä puolueintressein sävyttyneessä komiteatyössä unohdetaan, on vastuullisuus kansakunnan yhtenäisyydestä ja huolehtiminen palkkatyössä käyvien veronmaksajien halusta rahoittaa järjestelmä. Juuri työssä käyvät ihmiset pääosin rahoittavat veroina julkisen sosiaaliturvan ja tämän rahoituspohjan hyväksyttävyyttä ei saa asettaa vaaraan.

Se että selkeistä työttömyysturvan heikennyksistä puhutaan kannustamisena paljastaa pyrkimysten perimmäisen ideologisen luonteen. Todellisuutta on kuitenkin se, että pelkoon, katkeruuteen ja kaunaan kannustettu työläinen ei ole työhönsä motivoitunut ja tulosta tekevä palkansaaja. Toivottavaa olisi, että puhtaasti puoluepoliittisista intresseistä lähtevä työskentelytapa vaihtuisi jatkossa aidoksi huoleksi suomalaisten toimeentulosta ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden toteutumisesta Suomessa.

REIJO LAITINEN kansanedustaja (sd.) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.