Saunakulttuuria on elvytettävä Jyväskylässä

Sunnuntain 14.6. Keskisuomalaisen Nimellä-kolumni koski yleisten saunojen kasvua ja kehittymistä.

Kasvu on ollut nähtävissä jo viimeiset kymmenen vuotta. Itsekin kävin valmiin bisnesidean esittelemässä Jykesin projektityöryhmälle jo kymmenen vuotta sitten.

Olin laatinut saunan ympärille bisneksen, johon uskon edelleenkin. Kävin kolme kertaa esittelemässä tuotteistettua konseptia.

Sitä kehuttiin mutta tyrmättiin, kun eihän sellaiseen kannata rahaa satsata, saunomiseen, keskelle Jyväskylää.

Mutta liiketoimintasuunnitelmani laskelmineen ja kuvineen olisi kelvannut. En antanut. Mutta saunaprojektinhan he aloittivat sitten vuosi pari myöhemmin.

Samoin esittelin yli kuusi vuotta sitten Dekkariseikkailu-ohjelman laajentamissuunnitelmaani, sekin tuntui ns. asiantuntijoiden mielestä älyttömältä.

Nyt Dekkariseikkailu – Suomen jännittävin iltaohjelma toteutuu yhdeksässä kaupungissa ja yhdessä laskettelukeskuksessa. En jaksanut enää turhia papereita täytellä vaan panin toimeksi.

Sehän on kuitenkin aivan yleisessä tiedossa, ettei mikään hallittu kasvaminen täällä onnistu, mitä huikeampi ja utopistisempi idea niin sitä parempi, kun rahaa riittää vain suuriin investointihankkeisiin, jotka sitten kaatuessaan vievät enemmän kuin tuovat sitä seudullista hyvinvointia.

Täytyy vain todeta, että onneksi ei ole tullut toisten rahaa käytettyä, kasvun myötä ei ole myöskään kukaan jakamassa tai vaatimassa mitään.

Alkuperäiseen saunabisnekseen palatakseni; hanketyöryhmissä pitäisi olla sellaisia yrittäjiä, jotka ovat omia ideoitaan jalostaneet ja saaneet bisneksen pyörimään tuottavasti.

Ei pykälänikkarin tai vanhan elinkeinoasiamiehen mielikuvitus ja rohkeus riitä ymmärtämään edes kannattavuuslaskelmien kanssa esitettyä suunnitelmaa jos sitä ei ole jo joku muu tehnyt aiemmin. Ja uutta bisnestähän tänne kyläämme kaivattaisiin.

Soili Vuorenmaa

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Helppo ja hyvä teko

Hallituskolmikon tarjoamat vastaukset eivät vakuuta

Ystävien merkitys

Mikä kuntapäättäjiä oikein vaivaa?

Lyhyet 15.7.

Lyhyet 15.7.

Syrjäytyminen juurihoitoon

Hyönteiskato voi iskeä ihmiskuntaan todella nopeasti

Rakkaan läheisen lähtö on aina iso muutos

Lyhyet 14.7.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.