Savotta uhkaa Köhniön petäjiä

Jyväskylän kaupungin metsätoimisto on aloittelemassa hakkuita Kypärämäessä ja Köhniöllä, mikä herättää meissä tämän kulman metsäläisissä suurta epäluuloa: mitähän täällä savotoidaan ensi talven aikana? Paljonko on saatava tukkia laaniin Köhniön rantametsistä moto-koneen kovien kustannusten katteeksi?

Eniten huolestuttaa tuo Köhniönjärven komea ranta-alue, jonne metsäsuunnitelman karttalehti lupaa "ylispuiden poistoa". Ne ylispuut ovat mm. poikkeuksellisen komeita kultakylkisiä petäjiä, jollaisia tästä maakunnasta ei enää muutamaa suojelualuetta lukuun ottamatta muualta löydykään. Palokärjen huuto on aamun ilomme ja puukiipijää seuraamme suoraan kahvipöydästämme. Ne ovat vanhan metsän lajeja. (Oikeastaan yksi syy, miksi asumme täällä, ovat nämä komeat metsät.)

Onkohan homma nyt loppuun asti mietitty? Suomi on maailman intensiivisintä metsätaloutta harjoittava maa, jossa vanha ja järeä metsä julistettiin lainsuojattomaksi 60-luvulla. Tältä vainolta on vähäisten suojelualueiden lisäksi, kuin vahingossa, säästynyt hienoja metsälohkoja asutuksen liepeillä. Nämä vanhan metsän rippeet ovat äärettömän arvokkaita! Ei tarvitse istuttaa koululapsia bussiin ja ajaa sataa kilometriä, että he saavat nähdä oikeita puita, sellaisia, joiden latvoja tiiraillessa tippuu pipo maahan. Sellaista metsää löytyy täällä koulun takaa. Lenkkeilijää, sienestäjää ja hiihtäjää on täkäläisillä metsäpoluilla tungokseen asti: kaikki tankkaavat energiaa komeista puista.

Kun kaupungissa on metsätoimisto-niminen organisaatio, sen pitäisi tietysti rynnätä mustasukkaisena vaalimaan ja vahtimaan tällaista aarrettaan, eikö vain? Nyt tätä aarretta vaalitaan niin, että metsäammattilaiset ottavat kaupunginosan kerrallaan käsittelyynsä. Toki tehdyissä kyselyissä moni kiittelee sitä, kun on saatu "rääseikköjä raivatuksi" ja "valoa metsiin", mutta moni myös huomaa, että hintana tästä palvelusta on hyväksyttävä komeimman luonnon ja puiden rahastaminen. Eräs vastaaja kirjoitti palautteessaan Kangasvuoren hakkuista 2007: "Luonnontilassa oleva metsä oli mukavampi. Nyt ei oikein tee enää mieli mennä kulkemaan". Jyskävuoressa puolestaan asukkaat pysäyttivät hakkuut viime keväänä.

Kaupungin lähimetsien hoitoperiaatteet lupaavat, että "lähimetsille ei aseteta taloudellista tuottovaatimusta" ja niiden hoidossa otetaan huomioon asukkaiden toiveet ja "erityisesti metsän viihtyisyys-, maisema- ja suoja-arvot". Joten täältä tulee nyt asukkaiden toivomuksia: peruuttakaa koneenne pois, sillä Kypärämäki - Köhniön metsät ovat juuri nyt erityisen viihtyisiä ja mm. hyvin melulta suojaa antavia. Metsureiden kanssa voidaan katsoa rauhassa joidenkin tiheiköiden raivaamista ja yksittäisten puiden poistoa. Muuta ei tarvita!

JAAKKO LUOMA SARI NISSINEN Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Muovijätteet kiertoon nykyistä helpommin

Peltipoliisi ei yksin pärjää

Lyhyet

Lyhyet

Maassamme muhii katastrofi

Teemoitus lyö tiukat länget taiteilijalle

Kirurgiaa vain keskussairaalassa?

Hallitus ajoi TYP-palvelut alas tuomatta mitään uutta tilalle

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.