Se oikein totuus talvisodasta

Aika ajoin joku näkee tarvetta syyllistää Suomi talvisotaan. Tällä kertaa asialla on Unto Tikkanen Petäjävedeltä (2.7.). Hän väittää, että Suomella ja Natsi-Saksalla oli 1930-luvun lopulla salaiset suunnitelmat ja sopimukset Neuvostoliiton lyömiseksi.

Kukaan ei ole koskaan eikä mistään löytänyt todisteita näin merkilliselle väitteelle - eivät edes neuvostoliittolaiset toisen maailmansodan jälkeen, eikä sellaisesta sotasyyllisyysoikeudenkäynnissä ketään tuomittu. Itse asiassa sen prosessin aikana neuvostoliittolaiset kielsivät syytettyjä edes mainitsemasta talvisotaa, koska tiesivät itse olleensa syylliset sen syttymiseen.

Runsaasti on aikalais- ja dokumenttitodisteita - venäläisten tutkijoiden löytämiä - jotka kertovat Neuvostoliiton alkaneen suunnitella Suomen valloittamista viimeistään 1930-luvun loppuvuosina, pari kolme vuotta ennen talvisodan syttymistä. Jopa Venäjän Federaation presidentti myönsi suoraan, että puna-armeijan maahantunkeutuminen marraskuussa 1939 oli "aggressiivis-imperialistinen" toimi, jonka maailmanlait silloin ja nyt tuomitsevat.

Neuvostoliitto ei kuitenkaan joutunut tilille veriruskeasta synnistään, sillä harvoinpa voittajavaltiot istuttavat itsensä syytettyjen penkille sotarikoksesta epäiltynä.

Suuresti ihmetyttää, että vieläkin on henkilöitä, jotka uskovat "kaikkine karvoineen" Neuvostoliiton propagandan Leningradin turvallisuudesta. Uskovat jopa Suomen tykistön ampuneen Mainilan laukaukset.

Ne, jotka jostain syystä haluavat tehdä syyttömästä syyllisen eli Suomesta sotarikollisen unohtavat aktiivisesti muutamia tosiasioita: Neuvostoliitto ja Natsi-Saksa olivat liitossa talvisodan aikana, ja viimeksi mainittu kertoi julkisesti mm. pitävänsä Kuusisen hallitusta laillisena. Saksa hyväksyi myös mukisematta Baltian maiden miehityksen 1940, sillä tuottoisa raaka-ainetuonti Neuvostoliitosta jatkui.

Stalin ja Hitler onnittelivat lehtiensä palstoilla toisiaan ja olivat muutenkin hyvää pataa. Kaikki johtui tietysti maiden välisestä sopimuksesta elokuulta 1939, jossa diktaattorit jakoivat Itä-Euroopan keskenään, Puola oli pilkottu jo kuukautta myöhemmin. Saksa maksoi tästä sotarikoksestaan raskaasti, muttei Neuvostoliitto.

Etupiirijaossa Suomi kuului Neuvostoliitolle, ja se aiheutti talvisodan.

Mitä tulee Viipurin läänin ja muiden menetettyjen alueiden palauttamiseen, vedetään uusi raja sille linjalle, jolle puna-armeija kykeni. Tälläkin tavoin palautuisi 50 prosenttia alueista oikeille omistajille.

KIMMO SORKO filosofian maisteri Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.