Seikkailua ja sukkulointia hammassäryn ja palvelusetelin kanssa

Jyväskylässä on kehitetty palvelusetelitoimintaa vaiheittain jo vuodesta 2004. V. 2009 tuli voimaan laki sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä. Samalla tehtiin muutoksia sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulainsäädäntöön. Näiden uudistusten myötä palvelusetelin käyttö tuli mahdolliseksi lähes kaikissa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa.

Jyväskylässä tähän mahdollisuuteen on tartuttu ja kaupungissa on tehty voimakkaasti palvelusetelin kehitystyötä lain voimaan tulon jälkeen. Myös alueeltaan laaja kuntaliitos syntyi v. 2009.

Yksi esimerkki: hammastani alkoi särkeä kovasti perjantaina.

Sinnittelin koko viikonlopun kotona ja päätin soittaa heti maanantai-aamuna aikaa lääkärille. Ajat olivat menneet puolessa tunnissa. Sanottiin, että soittakaa huomenna heti klo 8. Panin kellon herättämään seitsemältä. Mutta särky oli jo niin kamalaa, että katsoin Mehiläisen ajanvarauksen 7–20 ja sain ajan heidän Helsingin puhelinkeskuksesta Jyväskylän Mehiläiseen klo 10.15.

Kysyttiin palveluseteliä: ei ollut. Paikat ja karies poistettiin ja väliaikainen paikka laitettiin. Jatkossa päädyttiin toisenkin lääkärin konsultoinnissa hampaan poistoon seuraavana tiistaina. Mehiläisen hammaslääkäri kirjoitti selosteen tehdystä työstä ja aiotusta jatkosta.

Särky jatkui.

Menin kotiin Korpilahden Vespuolelle. Soitin omalle terveysasemalle, kuten neuvottiin Mehiläisestä, saadakseni palvelusetelin seuraavana päivänä. Puhelu ohjautui Tapionkadulle! Sain tietää että palveluseteliä varten on käytävä omalla hammaslääkärillä, joka arvioi tilanteen ja antaa kaavakkeella lähetteen, saadakseni palvelusetelin. (Oma hammaslääkäri ei ollut sillä viikolla töissä.) Ja että palveluseteliseteliarviot saa vain pääterveysasemalta, siis korpilahtelaisten tulee mennä Tapionkadulle sitä hakemaan.

Tämä ei voi olla totta! Vaihteessa ollut henkilö sanoikin soittavansa kohta ja niin hän tekikin. Tilattiin aika Muuramen hammaslääkärille arviointiin hampaan poiston tarpeesta – jotta saisin palvelusetelin! Oli ihan vapaita aikoja valita. Näytin lähetteen ja kerroin hänelle mikä oli syynä tulooni ja yhdessä päätimme, että kun minä kerran olen siinä niin ei muuta kun hammas pois. En pyytänyt seteliä ja peruin seuraavan ajan Mehiläisestä – tällä kertaa.

Kerron tämän siksi, että on kohtuutonta vaatia korpilahtelaisia tai muitakaan pitkämatkalaisia hakemaan palveluseteliä pääasemalta.

Jos palvelusetelin käyttäminen tehdään näin vaikeaksi maaseudulla asuville, kohtelee kaupunki meitä kyllä eriarvoisesti. Matkat maksavat mennen tullen ja kaikilla ei ole autoa eikä joukkoliikenne toimi. Tässä etäisyyksien huomioimisessa olisi nyt vielä parannettavaa. Kyllä omalta terveysasemalta täytyy pystyä saamaan tarvitsemansa palveluseteli.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Kurdiperheen tilanne on kestämätön

Mielipide: Sähköinen äänestys otettava käyttöön Suomessa

Mielipide: Keskusta huolehtii maakuntien lennoista

Mielipide: Perustuslaki ja oppivelvollisuus

Lyhyet

Lyhyet

Liikenne- puisto on tarpeen!

Hallituspuolueet lentoja vastaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.