Seisooko kuntauudistus savijaloilla?

Kunta- ja sote-uudistuksia on perusteltu kestävyysvajeella. Tällä tarkoitetaan ongelmaa, joka syntyy siitä, että yhä suurempi osa väestöstä on vanhenemisen ja eliniän pitenemisen johdosta eläkkeellä.

Rivien välistä voidaan myös lukea, että tavoite on aikaansaada kunnissa rakenteellisia muutoksia, toisin sanoen keventää julkista sektoria, mikä on erittäin kannatettava tavoite. Mutta johtaako suurempi kuntakoko automaattisesti pienenpään julkiseen sektoriin ja hallintoon? Ja miten kuntakoon kasvattaminen vastaa kestävyysvajeen aiheuttamiin haasteisiin? Oletus on, että suurempi yksikkö pystyy hoitamaan palvelut tehokkaammin. Mikä on totuus?

Kuntien tunnusluvut 2011 -tilaston mukaan Helsingissä on yli 65-vuotiaita 91685 henkilöä eli 15,4 prosenttia asukkaista. Konnevedellä on 772 yli 65-vuotiasta eli 26,4 prosenttia asukkaista. Tästä näemme että Konnevedellä on suhteellisesti lähes kaksinkertainen määrä yli 65-vuotiaita.

Kuntauudistuksen ja kestävyysvajeen periaatteiden mukaan tämän tulisi merkitä sitä, että Helsinki pystyy tuottamaan palvelut paljon tehokkaammin kuin Konnevesi, mitä järkeä koko uudistuksessa muuten olisi? Sosiaali- ja terveystoimen nettokustannukset ovat Helsingissä 3452 euroa asukasta kohden ja Konnevedellä 3326 euroa asukkaalta. Konnevesi siis tuottaa sote-palvelut tehokkaammin epäedullisesta väestö-jakaumastaan huolimatta!

Entäs soten hallintokustannukset: Helsingissä hallinto maksaa 32 euroa per asukas ja Konnevedellä 16 euroa per asukas. Helsingissä hallintokustannukset ovat kaksinkertaiset Konneveteen verrattuna vaikka Helsingillä on huomattava suuruuden tuoma etu käytettävissään? Eikö suuruuden ekonomia olekkaan painovoiman kaltainen luonnonlaki?

Pitäisiköhän nuo säästötalkoot aloittaa jostain muusta kuin pienistä kunnista ja niiden tuottamista palveluista? Esimerkiksi vaikkapa suurista kaupungeista ja valtion hallinnosta, jossa ylempien virkamiesten määrä on kasvanut 60 prosenttia vuoden 2000 jälkeen.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Kalliin Hippoksen vaihtoehto

Tämä yhteiskunta on hylännyt minut

Lyhyet

Asioita ajettu jo vuosikymmenten ajan

Lyhyet

Minun kirkkoni - vai meidän kirkkomme?

Kalliiksi kävi poismuutto

Tuhotaanko Sormiharjumme?

Byrokratian taivaspaikka

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.