Sektoriajattelua sokeasti

“Mutta kun säästö.” “Lakkautetaan, koska säästö.”

Tätä mantraa on tullut kuunneltua Jyväskylän virkamiesten ja päättäjien taholta usean vuoden ajan. Samalla on ajettu alas ja ajetaan kaupunkilaisten kannalta erityisen tärkeitä lähipalveluita: kouluja, kirjastoja, lastenhoitoa ja terveyspalveluita.

Korpilahden Hurttian koulun surullisenkuuluisan lakkauttamisprosessin aikana olen saanut hyvin läheltä seurata sitä, kuinka tämän kaupungin päätöksiä valmistellaan ja toteutetaan. Rationaalisesta toiminnasta ei ole tietoakaan.

Numerokamreeri alaisineen esittelee ja lautakunnat siunaavat. Ryhmäpäätöksellä. Ettei kenenkään tarvitse ottaa vastuuta oikeasti. Ja koska säästö.

Mikä säästö? Jyväskylän kaupungissa säästö tarkoittaa sitä, että vasemmassa taskussa on rahaa enemmän kuin on suunniteltu. Sillä ei ole merkitystä, että se sama raha korkojen kera on poissa oikeasta taskusta.

Kaikki on hyvin, kun oma sektori on tehnyt osuutensa, ylittänyt säästötavoitteensa. Mitä sen on väliä, jos naapurisektori häviää kymmenkertaisen rahasumman. Ei kuulu mulle.

Sektoriajattelua sokeasti! Ja samalla minä veronmaksajana tiedän välittömästi, että metsään mennään ja lujaa. Ihan hirvittää.

Jyväskylän kaupungilla on muitakin hienoja mantroja, kuten ”Säästetään seinistä”. Onkohan kukaan muistanut kertoa herroille päättäjille, että ”rakenteellinen uudistus” tarkoittaa toimintatapojen ja menetelmien muuttamista ja parantamista. Tavoitteena on, että pienemmällä rahalla saadaan enemmän ja parempaa palvelua kaupunkilaisille.

”Rakenteellinen uudistus” erityisesti ei tarkoita sitä, että kaikki kaupungin omistamat kaupunkilaisille tärkeät rakennukset pitää myydä halvalla ja nopeasti ulos, etunenässä ne, jotka eivät satu jo olemaan homeessa. Ja jäljelle jääneisiin mammuttiparakkeihin survotaan muun muassa oppilaat. Saadaan yksikköhinta alas. Ja säästöjä.

Minua kaupunkilaisena ei kiinnosta, miltä Jyväskylä näyttää ralliväen silmissä. Eivätkä minua kiinnosta etuoikeutetuille pienille alueille sijoiteltavat veistokset ja erityispalvelut.

Minua kiinnostaa se, miten kaupunki toimii ruohonjuuritasolla. Lähipalvelut: koulut, kirjastot, terveyspalvelut, tietoliikenne ja tietoverkot, palo- ja pelastustoimi. Eli kuinka koko kaupungin kokonaisvaltainen, älykäs hallinnointi toimii. Sektorien yli.

Kun asiat tehdään fiksusti huomataan, että molemmissa taskuissa on rahaa. Ei tarvitse ”jakaa kurjuutta” (jälleen kaupungin suosima mantra).

Virkamiehet voisivat käyttää aikansa toimivien hyvien ratkaisujen kehittämiseen sen sijaan, että käyttävät sen järkevän toiminnan ja kansalaisaktiivisuuden alas ajamiseen. He voisivat myös kuunnella kaupunkilaisia. Oikeasti.

Tero Tuovinen

Jyväskylä, Korpilahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Mielipide: Suomen tulevaisuus nojaa osaamiseen

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

Uutissuomalaisen debatti: Kuva turvallisuusuhkista kaipaa päivitystä, sanoo presidentti Tarja Halonen

Ei kaksi ilman kolmatta poliittista lehmäkauppaa

Tietoa vai politiikkaa koronan hoitoon

Lyhyet 23.5.

Lyhyet 23.5.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.