Selvitykset turhia

Kaksi vuotta sitten päätettiin, että Kuhmoinen pysyy itsenäisenä kuntana. Hyvä niin. Kuhmoisissa on edelleen hyvät peruspalvelut, joita varmasti monessa samankokoisessa kunnassa kadehditaan.

Kuhmoista lähin kasvu- ja aluekeskus on Jämsä, jossa on myös runsaasti täydentäviä palveluja ja huomattavasti lyhyemmän matkan päässä kuin Lahdessa, Tampereella saati Jyväskylässä.

Näitä luontaisia vahvuuksia meidän pitäisi käyttää hyväksi ja tukea sekä Kuhmoisten että Jämsän yritystoiminnan kasvua, eikä tuhlata energiaa haikailemalla kaukaisemman Tampereen tai Lahden suuntaan.

Kun kunnan talous ei ainakaan tässä vaiheessa pakota kuntaliitoksiin ja veroäyrikin on edelleen varsin kohtuullinen, en näe mitään syytä osallistua euroja vieviin selvityksiin, joiden lopputuloksen voi lukea muiden Lahden ympäristökuntien tekemistä selvityksistä.

Voi olla, että huomataan, että pienissä yksiköissä tehokkaasti hoidettu kunnallinen palvelurakenne on kuntalaisille parempi ja edullisempi kuin olla osa isoa kasvotonta organisaatiota, joka tuottaa valtavasti sisäisiä kustannuksia ja on vaikeasti hallittava.

Ihmisen kokoisessa palveluorganisaatiossa on parempi elää ja hallita toimintaa kuin mammuttikunnassa. Mammutissa on paljon maksajia, mutta laitakulmille hyöty on vähäinen eli vaikka pesä on kuuma, lämpö leviää hitaasti laidoille.

Viime vuoden tilinpäätös osoitti, että Kuhmoinen ei ole kriisikunta. Liitos tulee aikanaan, jos on tullakseen, mutta kuntaministerin puheiden perusteella pakkoliitoksia ei ole odotettavissa. Oma päätösvalta kannattaa säilyttää mahdollisimman pitkään ja tehdä yhteistyötä avoimesti eri suuntiin.

Lahden tai Tampereen suunnasta ei ole odotettavissa mitään erinomaista. On siis parempi vahvistaa jo luotuja yhteistyökuvioita.

Harmoinen voi aivan hyvin mennä Lahden suuntaan; niinhän entinen Längelmäkikin on jaettu Oriveden ja Jämsän kesken. Harmoislaiset voivat mennä ihan vapaasti Lahteen ostoksille, jos eivät halua tukea oman kunnan ja Jämsän seudun palveluja.

ULLA KAUHANEN valtuutettu (kesk.) Kuhmoinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet 4.7.

Orjuuden ja sorron varjo on pitkä ja synkkä

Luonto kutsuu! Ei siis enää tekosyitä!

Kansanedustaja Jouni Kotiahon kolumni: Vihervasemmisto on uhka sananvapaudelle

Voiko hallitus jakaa rahaa lainvastaisesti?

Kyllä kaupungin johto vastaa ja haluaa osaltaan edistää avoimuutta

Uupuminen voi alkaa jo koulussa

Säynätsalo go go go!

Vanhempien yhdenvertaisuus on lasten perusoikeus

Lääkäreiden määrä kasvaa jatkuvasti

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.