Sielu, verensiirto ja ehdottomat totuudet

Esko Aspivaara kirjoitti (Ksml 14.5.) osuvasti ehdottomista, pysyvistä totuuksista. Hän vastasi Timo Koivistolle (21.3.), joka esitti vahvasti kristinuskoa puoltavia näkemyksiä.

Yhdelläkään uskontokunnalla ei Aspivaaran mukaan kuitenkaan ole tarjota loputtomiin pysyviä, ehdottomia totuuksia. Aspivaara korosti myös sitä, kuinka suuren vahingon kristinusko on aikanaan aiheuttanut nykyaikaisen tieteen kehitykselle vastustamalla sen löydöksiä. Kyse on satojen vuosien viiveestä.

Hänen ansiokas artikkelinsa herätti kysymyksen. Esitän tämän omaan sieluuni liittyvän kysymyksen niille, joilla on teologisissa kysymyksissä minua parempi tietämys.

Sieluhan on meille kristityille hyvin tärkeä. Se on se osa meistä, joka maallisen elämämme jälkeen jatkaa eloaan taivaan valtakunnassa, tai toisen vaihtoehdon mukaisesti, joutuu helvetin syövereihin. Katolisen uskonnäkemyksen mukaan on myös kolmas vaihtoehto: ihmisen sielu kärsii syntiensä vuoksi tietyn ajan kiirastulessa, ennenkuin pääsee taivaan iloon.

Löysin Raamatustani sieluni sijaintiin liittyvän hämmästyttävän tiedon. Se on Jeremiaan kirjan l7 luvun jakeessa 11 ja kuuluu näin:

”Sillä lihan sielu on veressä, ja minä olen sen teille antanut alttarille, että se tuottaisi teille sovituksen, koska sielu on siinä.”

Onko tämä ymmärrettävä niin, että sieluni on veressäni? Jos minusta vuotaa verta, menetän siis osan sieluani? Jos taas saan verensiirron, saanko osan toisen ihmisen sielua?

Mahtaako tähän sieluni sijaintiin liittyvään asiaan löytyä ehdotonta, pysyvää totuutta? Jotkut uskontokunnat tuntuvat sellaisen löytäneen, sillä Jehovan todistajat tietääkseni noudattavat tätä Raamatun kohtaa kirjaimellisesti. He eivät hyväksy lainkaan verensiirtoja ja vaarantavat näin ihmishenkiä. Se on silloin kristinuskon tulkintaan liittyvä elämää vaarantava, negatiivinen piirre.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Onko opittu mitään koronan toista aaltoa varten?

Mielipide: Kortin uudistus on ollut tarpeen

Mielipide: Isännöitsijällä on oikeus vaatia kopio perukirjasta

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Kaukolämmön kilpailukyvystä huolehdittava

Mielipide: Liikenteeseen saatava ennakoivaa silmäpeliä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.