Siitä se sitten lähti Saarijärvellä

Saarijärven valtuusto päätti sekä tulo- että kiinteistöverojen korotukset ensi vuodelle. Siitä se käyntiin lähti eikä loppua näy.

Saarijärvellä oli jo kuntaselvityksessä mukana olleista kunnista korkein kunnallisveroprosentti. Korotusten lasketaan tuovan lisätuloja, joilla palvelut voitaisiin säilyttää. Entä niiden lisätarve ja kunnan muu kehittäminen?

Huoltosuhde nyrjähtää 5-10 vuodessa kestämättömäksi kaikissa kunnissa. Työssäkäyvien määrä vähenee ja eläkeläisten lisääntyy rajusti. Yksin eivät kunnat jatkossa selviä. Miten näiden faktojen tunnustaminen voi olla valtuustoille ylivoimaista? Verot ja maksut tulevat kunnissa nousemaan yli kipurajojen. Mistäpä muualta kuin kuntalaisten selkänahasta kunta tulonsa ottaa?

Saarijärvellä on karmeita kokemuksia isojen työnantajien häipymisestä. Kyyjärven betonitehdas investoi Pietariin, isommille markkinoille. Varoitustiuku ei vaan kilahda.

Eikä se kilahda Karstulassakaan. Talotehtaan oletetaan pysyvän kunnassa ikuisesti. Siellä luotetaan Wanhoihin Wehkeisiin. Kyyjärvellä pähkäillään Paletin tulevaisuutta. Jospa se pysyisi ja jopa laajenisikin. Se ei kuitenkaan riitä kuntaa kantamaan.

Kinnulan uppoamiseen etsitään oljenkorsia. Sinne suunnitellaan pakolaisia valtion avustusten toivossa.

Odotetaanko pohjoiseen Keski-Suomeen todellakin uutta Kemijärveä?

Itsenäinen talonpoika Saarijärven Paavo lähti ensimmäisenä lätkimään kuntajakoselvityksestä. Kannonkosken ja Kivijärven edustajat näkivät pidemmälle kuin muut. He eivät ruvenneet tunteilemaan eivätkä ajaneet järkeään nokkospuskaan kesken kuntaselvityksen.

Olisiko sittenkin ollut viisasta katsoa selvitys loppuun? Isossa kokonaisuudessa voidaan resurssit allokoida monta kertaluokkaa järkevämmin kuin pienessä. Lisäksi tulopohja on laajempi, eikä aina välttämättä heti tarvita verojen ja maksujen korotuksia.

Oikeassahan Havukka-ahon ajattelija oli: Jälkiviisaus on todella herkullisin viisauden laji!

JARMO JÄÄSKELÄINEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mustamaalaus ei hyödytä Uuraisia

Palautussopimusten puute on ongelma

Sateenkaariliike vahingoittaa

Lyhyet

Lyhyet

Tietoisuuden lisääminen kieli­mahdollisuuksista ei tapahdu hetkessä

Edullisempaa parkkitilaa kaasu- ja sähköautoille

Ratkaisut ovat jäsenmaiden käsissä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.