Silta ja metsäohjelma ovat ristiriidassa

Kovin ponnekkaasti ajavat Virve Jussila (KSML 31.5.) ja Veli Valtonen (KSML 25.5.) Tuonelan silta -hanketta toteutettavaksi heti – kaupunkirakennelautakunnan palautettua sen uudelleen valmisteltavaksi.

Lautakunnan päätös on kiitettävä ottaen huomioon meneillään olevat kaupunkimetsien suojelun ja kehittämisen strategiat. Miksi pitäisi tuhota yksi parhaista ja vehreimmistä lehtometsäalueista vain nopean liikkumisen perustein?

Kaupungin vanhana kanta-asukkaana tuntuu jopa loukkaavalta, että nuorempi muualta muuttanut väestö sivuuttaa sellaiset kulttuuriarvot, joita vanhempi asujaimisto pitää arvossa muistaen kohteeseen liittyvän historian.

Olen varttunut entisen puutalo-Tourulan alueella, jossa oli suuret vehreät puutarhatontit, hiekkakujat ja siltoja Tourujoen ylittämiseen.

Ihanimmat muistot liittyvät juuri Kankaan tehdasalueen ylittäneisiin riippusiltoihin, joiden kautta me lapset juoksimme toiselle puolelle Taulumäen kirkon ohittavaa polkua myöten Tuomio­järven uimarannalle. Sama vehmaus on osittain vieläkin tallella juuri luontopolun ansiosta.

Nostalgiaa – kyllä. Mutta eikö sillä saisi olla merkitystä nykyajassa niin, että se saisi meidät näkemään tämän alueen arvon suojelukohteena ja entisenlaisena elämysalueena?

Uusi silta tulisi halkaisemaan veitsen lailla vielä aitona säilyneen maiseman. Tuskinpa pyöräilevä kansa ehtisi kiireeltään näkymiä ihailla, ja miten kävisi jalankulkijoiden, olisiko heitä pyörien seassa? Perusteeksi sillalle on esitetty Kankaan väestön vanhusten helpompaa liikkumista jalan esimerkiksi hautausmaalle. Epäilen tuota, itsekin huonosti liikkuvana vanhuksena.

Olen asunut lähes 40 vuotta Rauhankadulla, Puistolassa, joka on tämän lehtometsän tuntumassa. Sääli olisi, jos tähän rauhaan syntyisi vilisevä liikevirta holtittomine ajajineen.

Toivon hartaasti, että uusi Kinakujan sillan laajennus toteutuisi. Sitä kautta tie keskustaan olisi kankaalaisille nopea. Jokimaiseman kauneus saisi säilyä kaikille jalan liikkuville, joilla ei ole niin kiire, että luontoarvot jäävät toissijaisiksi läheltä koettuina.

Sirkka-Liisa Särkkä

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tourujoen luontopolku ei ole mikään jätepiste

Lyhyet

Ydinvoima turvallista

Veronmaksajana saa ihmetellä Uuraisten valokuitupäätöksiä

Äänestäjien tahdosta viis

Lyhyet

Helppo ja hyvä teko

Hallituskolmikon tarjoamat vastaukset eivät vakuuta

Ystävien merkitys

Mikä kuntapäättäjiä oikein vaivaa?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.