Sisääntuloväylien hakkuun jäljet siistittävä

Jyväskylän Halssilan ja Jyskän alueen asukkaat ovat ihmetelleet viimetalvisen puuston raivauksen lopputulosta. Tavoitteena on ollut puistomainen maisemanhoito, mutta työn jälki muistuttaa monin paikoin raiskiota.

Silti viranomaiset kertovat olevansa tyytyväisiä lopputulokseen. Jokin yhtälössä ei täsmää: ammattilaiset ovat tyytyväisiä, kansalaiset käärmeissään.

Ei tarvitse olla metsänhoidon asiantuntija todetakseen, että toteutus on monin paikoin pahasti keskeneräinen. Paikoin maisema on parturoitu tarpeettoman avoimeksi, kuten Halssilan uimarannan kohdalla. Toisaalla taas on jätetty pusikoita täysin koskemattomaksi.

Esimerkiksi Tammitien alapäässä puustoa on kaadettu, mutta pientareella asfaltin reunaan saakka leviävä pajukko jätetty kokonaan raivaamatta. Pusikosta on kuitenkin ajettu raskaalla koneella yli niin useasti, että pientareessa on 30 senttimetriä syvät raiteet. Vastaavia esimerkkejä on paljon.

Pientareilla lojuu paljon oksia, jopa paksuja rungon kappaleita ja puiden juuria. Kallioleikkausten kohdalla jälki on erityisen karkeaa. Vaikuttaa siltä, että työ on tehty varsin sattumanvaraisesti ilman riittävää ohjausta ja valvontaa.

Jo talvella ihmeteltiin, miten raskaalla kalustolla työtä tehtiin. Ajossa olivat raskaat metsäkoneet, jotka on suunniteltu talousmetsien puunkorjuuseen. Kalusto jätti syvät ajourat paitsi maastoon myös teiden ja kevyen liikenteen väylien pientareille.

Luonto toki korjaa jälkiä ajan mittaan. Oksat ja kannot maatuvat, ja raiskio peittyy aluskasvillisuuteen. Jälkiä korjataan myös istutuksilla, ja ajan myötä yleisilme on epäilemättä parempi.

Mutta jos tavoitteena oli siistiä kaupungin sisääntuloteiden ilmettä ennen kesän asuntomessuja, tulosta ei voi pitää onnistuneena. Päinvastoin: tällaisella ”maisemanhoidolla” Jyväskylä antaa itsestään hyvin epäsiistin yleisvaikutelman.

Useissa kaupungeissa vastaavat kohteet harvennetaan kevyemmällä kalustolla painaumien välttämiseksi.

Esimerkiksi Helsingissä käytetään myös hevosia puunajossa juuri tästä syystä.

Vielä enemmän hämmästyttää, että vastuun kantajaa ei tunnu löytyvän mistään.

Virkamiehet siirtävät vastuuta toisilleen vedoten siihen, että suunnitelma on hyväksytty laajapohjaisen valmistelun perusteella. Varmaan onkin, mutta entä työn ohjeistus ja valvonta? Oliko se kunnossa?

Tuntuu, että viranomaiset pallottelevat vastuuta ja siirtävät sitä urakoitsijoille. Koska asia on aikaisemminkin jo otettu esille mielipidekirjoituksissa (mm. Ksml 6.5.), olisi kohtuullista odottaa, että virkamiesten joukosta löytyisi joku, jonka vastuualueelle asia kuuluu. Mainittuun Helena Saariston kirjoitukseen ei kuitenkaan ole vastausta näkynyt.

Asukkaat odottavat aktiivista tiedottamista siitä, miten hakkuun jäljet viimeistellään, miten metsäkoneiden rikkomat teiden penkereet korjataan ja millaisia istutuksia alueelle on tulossa.

Hannu Heikkinen

Jyväskylä, Jyskä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Onko Peukkula Jyväskylän oma tyyli?

Odotetaan nyt tuloksia ensin!

Lyhyet

Nova – kallis kulissi?

Suomessa pankki voittaa aina

Mäntykankaan portilla. Kuva: Maila Pirkkalainen

Pensasmustikan ilotulitus. Kuva: Irma Lahtela

Varisevat lehdet. Kuva: Olli Oksanen

Lyhyet

Vastuullista talouspolitiikkaa?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.