Sitä kuusta kuuleminen, jonka juurella asunto

Pilottityö vanhusasiavaltuutettuna eli toiminta vanhusten silminä, korvina ja suuna jatkuu edelleen vuonna 2009. Tienraivaajan työtä on reilu vuosi takana. Olen saanut viime vuoden aikana ja ympäri Suomea tavata tuhansia ikääntyviä ihmisiä, omaisia, opiskelijoita ja alan työntekijöitä. Kuulolla oleminen on tässä työssä erittäin olennaista. Vanhuksien äänen vahvistaminen on vanhusasiavaltuutetun työn tärkein punainen lanka. Työ on ollut antoisaa ja mielekästä. Saanhan sydämeni kyllyydestä puhua vanhusten asioista. Vanhusten aseman vahvistaminen vaatisi kuitenkin leveämmät hartiat, laajaa yhteistyötä, lainsäädäntöä ja etenkin oikeanlaista asennetta. Onneksi olen saanut verkottua moneen suuntaan. Erityisesti olen iloinnut yhteistyöstä eläkejärjestöjen ja vanhusneuvostojen kanssa.

Vanhusneuvostoja kannattaa kuunnella

Vanhusneuvosto on ikäihmisten, kunnan viranomaisten sekä eläkeläisjärjestöjen parissa toimiva yhteistyöelin. Vanhusneuvostot tekevät arvokasta vaikuttamistyötä ikääntyvien elinolojen parantamiseksi esityksien ja aloitteiden kautta. Vanhusneuvostot seuraavat esimerkiksi vanhuspoliittisen strategian toteutumista kunnassa ja ovat mukana kehittämishankkeissa. Koko maan 65 vuotta täyttäneestä väestöstä reilut 90 prosenttia asuu kunnissa, joissa on vanhusneuvosto.

Vanhusneuvostojen painoarvo ja merkitys tulevat lisääntymään lähivuosina. Vanhusneuvostojen asemasta ei valitettavasti säädetä lainsäädännössä. Tämä tarkoittaa sitä, että kunnat voivat vapaasti arvioida, onko heillä olemassa tarvetta toimintaan, joka välittää ikäihmisten äänen päätöksentekoon. Tärkeää on kuitenkin varmistaa ikäihmisten mahdollisuus osallistua heitä koskevien palvelujen laadun ja toimivuuden kehittämiseen. Kannatan ehdottomasti sitä, että velvollisuus asettaa kunnallinen vanhusneuvosto ja sen tehtävät on kirjattava lakiin. Eläkkeensaajien keskusliitto on esittänyt tätä jo aiemmin. Toivottavasti aloite saa pikimmiten positiivisen lopputuleman.

Olen saanut vanhusasiavaltuutettuna tutustua useisiin keskisuomalaisiin vanhusneuvostoihin ja kuulla heidän toiminnastaan. Olen ollut vaikuttunut näkemästäni ja kuulemastani. On ollut ilo seurata, miten neuvostot ovat toimineet vanhusten edunvalvojina ja puolestapuhujina kunnallisen päätöksenteon osasena. Ikääntyvien ihmisten näkökulman tulee päästä jatkossa vielä paremmin esille päätöksenteossa. Ikääntyvillä ihmisillä on paljon annettavaa tämän päivän päättäjille. Toivottavasti päätöksentekijöiltä löytyy herkkiä korvia ja avointa mieltä vanhuksen äänen kuulemiselle. Toivoisin näkeväni vanhusneuvoston jäseniä puhe- ja läsnäolo-oikeudella tulevalla valtuustokaudella kuntien lautakunnissa ja muissa toimielimissä, etenkin silloin, kun päätetään ikäihmisten asioista. Tämä olisi todellista kansalaisdemokratiaa.

Veljeä ei jätetä

Kiitos veteraaneille ja sotainvalideille kallisarvoisesta henkisestä perinnöstä: Veljeä ei jätetä. Veljeä ei jätetä -periaate käy tänäkin päivänä meille kaikille henkiseksi ohjenuoraksi. Voidakseen hyvin ihminen tarvitsee vahvaa tunnetta siitä, että ei jätetä yksin.

Haluan tuoda esille sen, että vanhusasiavaltuutettu toiminnan taustalla ja tukena on veteraaniväkeä; Jyväskylän Sotainvalidien Asuntosäätiö on toiminnan taustayhteisö. Olen monesti ihaillut ja yrittänyt imeä itseenikin Veljeä ei jätetä -perintöä; uskoa ihmiseen, tervettä itsetuntoa, lujaa isänmaallista arvoperustaa ja erityisesti huolenpitoa ja vastuunkantoa lähimmäisistä. Toivottavasti sama kaiku kuuluisi myös tämän vanhusasiatyön kautta.

Veteraanien keski-ikä on jo 86 vuotta. Nyt on meidän nuorempien aika huolehtia heistä. Ei jätetä veljiä eikä siskoja yksin. Veteraanien puolisoista ja leskistä on myös pidettävä hyvää huolta. Toivottavasti kiitollisuus itsenäisestä maastamme näyttäytyy välittämisenä ja toteutuu kunniakkaiden sanojen sijasta tekoina. Laukaan kunta käy hienona esimerkkinä muille kunnille. Siellä veteraanit ja heidän perheensä ovat viime syksystä saakka saaneet kotihoidon ilmaiseksi. Tämä on kerta kaikkiaan upea osoitus kiitollisuudesta veteraaneja kohtaan. Ilo pilkahtaa pintaan, kun tiukassa taloudellisessa tilanteessa perusarvoillakin on vielä jotain merkitystä.

Onnellista eloa kuluvalle vuodelle 2009! Vuosi antaa sen meille takaisin, mitä itse sille annamme.

Kirjoittaja on yhteiskuntatieteiden maisteri ja Suomen ensimmäinen vanhusasiavaltuutettu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Henkilöittäminen on ovela ja suosittu sumutuskeino

Kaksi merkittävää ratsastajaa ja valkoiset hevoset

Otsonikato ei ollut mitään turhaa pelottelua

Lyhyet

Teiden suolaus on lopetettava

Sote-menojen kasvua ei torppaa mikään hallintomalli

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.