Skeittaajat byrokratian rattaissa

Skeittinuoret ovat olleet aktiivisia yrittäessään löytää hyvää paikkaa harrastukselleen Äänekoskella. Aktiivisia ovat olleet myös nuorten vanhemmat ja muut asian eteenpäin viemiselle vihkiytyneet aikuiset.

Nuoria on arvostettava aloitteellisuudesta nostaa asiansa myös julkiseen keskusteluun, heille jo luvattujen tilojen ja harrastusmahdollisuuksien ovien näyttävän sulkeutuvan lopullisesti kahden vuoden byrokratiapyörittelyn jälkeen. Se on pitkä aika ei-vastauksen odottamiselle nuoren elämässä.

Olemme yrittäneet myötävaikuttaa nuorten harrastustilojen puolesta. Vastuuta asian selvittämisessä on siirretty viranhaltijalta toiselle.

Vastaukset selvityksistä ovat olleet varsin ristiriitaisia tai ympäripyöreitä. Yksi isä harmitteli jo itsekin uskonsa menettäneenä, että kyllä me tässä huonon kokemuksen nuorillemme annamme, kun poika jo sanoo, ettei tästä näytä mitään tulevan.

Tämä ei ole missään vaiheessa ollut edes taloudellinen kysymys. Ja talkoisiin harrastustilojen saamiseksi on alusta asti lupautunut niin yksityisiä kuin yhdistyksiäkin.

Äänekosken kaupunkistrategiassa vuosille 2014–2017 edellytetään sektoreiden ylittävää ajattelua ja yhteistyötä, ei sektorikohtaista vaikenemista, (Suolahden nuorisotyöntekijät ovat olleet alusta asti aktiivisia asiassa). Tähän saakka nuorten pyrkimyksiin on vastattu pitkällä kaavalla vapaa-aikatoimesta.

Nyt on onneksi päästy tilanteeseen, että äänekoskelaisten nuorten harrastusmahdollisuudet ja siihen tarvittavat tilat olisivat myös Äänekosken nuorisotoimen asia. Kuin vastauksena harrastajille julkisella ilmoituksella on lähdetty Seinäjoelta kokemusta hakemaan. Kustannukset puolittuvat saarijärveläisten kanssa yhteistyöllä.

Yhdistysten yhteistyöstä ja talkootoiminnasta on paljon hyviä kokemuksia myös eri puolilla Äänekoskea nuorten tilojen ja harrastuspaikkojen mahdollistamiseksi.

Samaan aikaan kun muualta haetaan kokemusta tällaiseen toimintaan, niin toisaalla vaikeutetaan järjestöjen yhdessä tekemää talkootyötä. Kovin valikoiva, panikoiva ja linjaton on näkymä juuri tällä hetkellä.

Aloite kansalaisjärjestöjen yhteispalvelua tukevasta toiminnasta on entistäkin ajankohtaisempi. Tällainen toiminta olisi tukemassa myös vapaamuotoisesti syntyviä toimintaryhmiä kaupungissamme. Tämän kaltainen toiminnallisuus tuo myös taloudellista hyvää ja positiivista imagonäkyvyyttä. Mielestämme hukkaamme valtavan potentiaalin tällaisella itseään palvelevalla pyörittämisellä.

Olisiko mahdollista sijoittaa kokeiluluonteisesti esimerkiksi elinkeinoyhtiöön resurssia, etsimään ja auttamaan vapaaehtoistyölle toimintaedellytyksiä, hankerahoituksia ja mahdollista muuta tukea. Se maksaisi ihan varmasti nopeasti itsensä moninkertaisesti takaisin.

Kaupungissa olisi linjattoman byrokraattisen pompottelun sijaan keskityttävä enemmän omaehtoisen aktiviteetin tukemiseen strategian linjausten mukaan. Toteutuessaan tavoitteet palvelisivat kaupunkilaisia ja tuottaisivat aitoja osallisuuden mahdollisuuksia, oikeanlaisia elämyksiä ja kokemuksia kaikille kaupunkilaisille. Nyt niitä tarvitsevat nuoret.

Simo Holopainen

Jouni Sohlman

Merja Närhi

Riikka ja Ville Liekkinen

Sirpa Martins

ja iso joukko äänekoskelaisia toimijoita

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Isännöitsijällä on oikeus vaatia kopio perukirjasta

Mielipide: Onko opittu mitään koronan toista aaltoa varten?

Mielipide: Kortin uudistus on ollut tarpeen

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Kaukolämmön kilpailukyvystä huolehdittava

Mielipide: Liikenteeseen saatava ennakoivaa silmäpeliä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.