Sodan rikkomille perheille ei pidä kääntää selkää

Välimeren yli Eurooppaan paenneet turvapaikanhakijat ovat tehneet maailmanlaajuisen pakolaiskriisin entistä näkyvämmäksi myös Suomessa. Suomi on sitoutunut antamaan turvan hädänalaisille ihmisille ja heidän perheilleen. Tämä on vauraan ja vakaan maan velvollisuus.

Sotaa ja vainoa pakeneville ihmisille on tärkeintä taata oma ja läheistensä turvallisuus. Monet kotouttamista helpottavat hyvätkin toimenpiteet voivat jäädä tehottomiksi, jos maahan tulleen ihmisen puoliso ja lapset ovat sodan keskellä tai vaarassa joutua sinne takaisin.

Nyt hallitus on sisäministeri Petteri Orpon johdolla päättänyt kiristää perheenyhdistämisen ehtoja. Tämä tehdään tilanteessa, jossa tuhannet Suomeen saapuneet elävät erossa läheisistään.

Perheenyhdistäminen on jo nykyisellään Suomessa vaikeaa. Helsingin Sanomissa (HS 5.6.) uutisoitu irakilaisperheen tarina nostatti laajan kansalaisliikkeen perheen tueksi.

Tämä herätti myös sisäministeri Petteri Orpon, joka lupasi selvityksen asiasta. Perheen äiti ja kolmevuotias esikoislapsi oltiin käännyttämässä Irakiin, vaikka seitsemän vuotta Suomessa asunut perheen isä oli saanut turvapaikan.

Kielteisen päätöksen perusteena oli perheen liian pienet tulot. Tämä voi nykylain mukaan estää perheenyhdistämisen, jos perhe on perustettu vasta Suomeen tulon jälkeen.

Viranomaiset eivät ottaneet lasten etua huomioon, vaikka lainsäädäntö sen mahdollistaisi.

Nyt tällaisista poikkeustapauksista ollaan hallituksen lakiesityksen myötä tekemässä pääsääntö.

Perheenyhdistämisestä tulee lapsiasiavaltuutetun mukaan käytännössä mahdotonta. Korkeita tulorajoja aletaan soveltaa kaikkiin kansainvälistä suojelua saaviin, myös yksin maahan saapuneisiin lapsiin. Se ei ole inhimillistä eikä oikein.

Pääsäännön perheenyhdistämisissä täytyy olla se, että turvaa saaneen koko perhe voi jäädä Suomeen.

Lapsen jo ollessa Suomessa muun perheen pitää voida tulla Suomeen. Kaikki muu on epäinhimillistä. Siksi lait ja sen tulkinnat on muutettava kunnioittamaan lasten oikeuksia.

Yksittäistapauksiin puuttumisen sijaan nyt tarvitaan poliittista johtajuutta.

Vetoammekin sisäministeri Orpoon: vetäkää pois valmistelemanne esitys perheenyhdistämisen vaikeuttamisesta ja korjatkaa nykyisen lainsäädännön epäkohdat.

Suomi ei saa kääntää selkäänsä sodan rikkomille perheille.

Touko Aalto

kansanedustaja

vpj., vihreät

Jyväskylä

Ville Niinistö

kansanedustaja

pj., vihreät

Turku

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Mäntykankaan portilla. Kuva: Maila Pirkkalainen

Pensasmustikan ilotulitus. Kuva: Irma Lahtela

Varisevat lehdet. Kuva: Olli Oksanen

Lyhyet

Vastuullista talouspolitiikkaa?

Oma koti on elämän perusta

Vauhdikas inkluusio?

Louhunsalmi Säynätsalossa. Kuva: Leena Lätti

Lyhyet

”Potilas ensin” on Sairaala Novan suunnittelun periaate

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.