Soini ei ole johtanut edestä

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoi MTV:n Uutisextra-ohjelmassa 27.5. muun muassa: ”Puolueen puheenjohtajan on johdettava puoluetta edestä ja vahvalla otteella”. Mielestäni Soinilla on tässä asiassa peiliin katsomisen paikka. Miksi Soini ei itse ole halunnut puheenjohtajana johtaa puoluettaan edestä puolueen päästessä hallitukseen?

Soinilla olisi ollut siihen erinomaisen hyvä mahdollisuus, jos hän olisi ottanut heti hallitustaipaleen alussa itselleen hallituksen toiseksi tärkeimmän valtiovarainministerin salkun. Eduskuntavaalituloksen perusteella se oli Soinille tarjottimella.

Valtiovarainministerinä ja puoluejohtajana Timo Soini olisi voinut johtaa vahvasti puoluettaan edestä ja toteuttaa siinä virassa nykyistä paljon paremmin viime eduskuntavaaleissa puolueen äänestäjille vaaleissa lupaamiaan kärkiteemoja. Näitä ovat muun muassa maahanmuutto, EU:n politiikka ja eläkeläisten taitetun indeksin korjaus.

Mutta hallituksen ministeripaikkajaossa Soini valitsi itselleen mieluisamman ulkoministerin salkun. Täten ministerivalinnasta lähtien Soinilla meni oma etu ja mukavuudenhalu puoluetta äänestäneiden kansalaisten edun edelle hallituksessa.

Ulkoministerinä kotimaasta paljon poissa olevana puheenjohtaja Soini siirsi puolueen politiikan hoitamista itseltään paljolti myös eduskuntaryhmän puheenjohtajalle Sampo Terholle, nykyiselle ministerille. Tämä tehtäväjako ei ole ollut onnistunutta puolueen hallituspolitiikan kannalta.

Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajan tehtäviin kuuluu mm valvoa ja seurata, että hallitusohjelmaa toteutetaan puoluejohdon toimesta hallituksessa puolueen osalta sovitulla tavalla. Mielestäni Sampo Terho ei ole onnistunut siinä tehtävässä toivotulla tavalla.

Edellä mainituista asioista johtuen perussuomalaisten kannatus on nyt rajusti puolittunut viime eduskuntavaaleista.

Hiljattain olleessa hallituksen puoliväliriihessä perussuomalaiset joutuivat altavastaajaksi hyväksymällä neuvotteluissa puoluejohdon toimesta epärehellisten raharikkaiden veronkiertoa helpottavan hallintarekisterin ja luovuttamalla puolueelta pois oikeusministerin painavamman salkun kokoomukselle paljon kevyempää kulttuuri- ja oikeusministerin salkkua vastaan.

Toivottavasti uusi perussuomalaisten puheenjohtaja saa nykyistä paremmin puolueen äänestäjille vaaleissa lupaamiaan kärkiteemoja ajettua läpi hallituksessa. Muuten ei puolueen kannatus tuskin tulee jatkossakaan nousemaan.

Unto Pynnönen

Jyväskylä, Säynätsalo

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Soteuudistuksen palattava juurilleen

Lyhyet

Kirjakarkki on kiva palkka

Keski-Suomi säilyy tulevaisuudessakin

Kiitos Palokan terveyskeskukselle

Vanhan Kirjan Talvi on nimenä vakiintunut

Jyväskylään mahtuisi uusi kirjallisuustapahtuma

Suomi ei tarvitse mitään hyökkäys- aseita

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.