Soinin populismia

Viisikymmentä luvun alussa sain omin korvin kuulla Veikko Vennamon opastavan meitä asutustilallisia: "Älkää pelätkö niitä lainoja. Laittakaa talonne kuntoon ja hyvään maaliin, niin työstä väsynyt vaimokin näyttää nuoremmalta siinä pihapiirissä." Tämän päivän perussuomalaisten tilanne on aivan toinen.

Lainavaroin ohjeen mukaan kunnostetut talot ja tilat ovat täysin vertailukelpoiset alueiden kantatiloihin verrattuna. Raivaus- ja rakennusvaiheen velat on maksettu suurimmalta osin inflaation avulla. Tiloista on tullut elinkelpoisia, jos vain isännät ovat olleet elinkelpoisia. Jos isäntämielessä on ollut puutetta, tai olosuhteet täysin mahdottomat, tilanpidosta on jo aikaa luovuttu. Isäntien ja tilojen ollessa elinkelpoisia, nyt jo kolmas sukupolvi vastaa elinkeinosta, sitä laajentaen.

Soini on kerännyt kannatuksensa suurimmalta osin vastustamalla EU:ta. Jos tämä olisi onnistunut Soinin ilmaiseman tahdon mukaan, emme olisi mukana EU:ssa, emmekä rahaliitossa. Inflaatio laukkaisi entiseen tapaan haukaten velallisten lainoja ja säästäjien talletuksia.

Ehkä olisimme tämän vuosikymmenen aikana ehtineet kahdesti devalvoimaan markkaamme. Suomalainen puunjalostusteollisuus porskuttelisi devalvointien ansiosta nykyistä huomattavasti paremmassa kunnossa, mutta kuka maksaisi viulut? Tietysti he, jotka ovat saaneet taloutensa tasapainoon ja omaavat jopa säästöjä.

Luulenpa, että siinä joukossa on runsaasti vanhemman polven perussuomalaisia, Soinin kannattajia, jotka luovuttuaan elinkeinostaan, eläkeläisinä pitävät turvanaan pientä talletustiliä, arkkurahaa. Erityisen raskasta rahan arvon heikkeneminen on eläketulon varassa eläville, koska heille eläkeindeksin mukainen korvaus rahan arvon heikkenemisestä ja palkkaindeksin kohoamisesta tulee 15-18 kuukautta viivästyneenä.

EU:n runsas byrokratia on kiroilun arvoinen asia, sen olemme joutuneet maksamaan tarvitsemastamme budjettikurista. Aika näyttää kääntyykö Soinin takki Brysselissä? Ilmeisesti hänen kuitenkin kannattaa vastustaa EU:ssa olemistamme, kunhan vastustaminen ei johda eroamiseen, koska silloin kannattajat olisivat ampuneet omaan jalkaansa.

Käytyjen EU-vaalien tuloksissa oli maallikon kannalta mielenkiintoisia sattumuksia. Vaaliliitossaan kristillisdemokraateilla oli korkeimman johdatusta tai rautaista taktikointia, Sari Essayah sai puolueen valtakunnallisesta äänisaaliista 77,3 prosenttia, Soini itse esillä olevana puheenjohtajana hiukan paremmin 80,2 prosenttia.

Kiitosta ansaitsevalla sitkeydellä vaaleissa oli mukana viisi sirpalepuoluetta ja lisäksi yksityinen valitsijayhdistys. Nämä kuusi yritystä saivat kasalle yhteensä 30 698 ääntä. Jerikon muuritkin murtuivat torvilla soittamiseen.

Sirpaleiden joukossa olivat myös SKP ja STP joiden nimet jotenkin viittaisivat vasemmalle. Jos kumpi tahansa olisi ollut vaaliliitossa vasemmistoliiton kanssa, olisi vasemmisto säilyttänyt paikkansa, mutta Rkp pudonnut.

YRJÖ JAATINEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Julkiset palvelut tärkeitä

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.