Sopimus sitoo liikuntapaikkamaksuja

Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) edustaja esitti (Keskisuomalainen (7.6.), että Jyväskylässä lasten ja nuorten liikuntapaikkamaksuja ei perittäisi urheiluseuroihin kuulumattomilta lapsilta ja nuorilta.

Liikuntalautakunta jakaa tämän huolen. Nykyinen maksujärjestelmä perustuu Uuden Jyväskylän palvelujen järjestämissopimukseen, jonka mukaan liikuntapaikkamaksuissa noudatetaan entisen Jyväskylän maalaiskunnan käytäntöä. Tämä tarkoittaa, että n. 18-vuotiailta ja nuoremmilta jyväskyläläisissä urheiluseuroissa liikkuvilta ei peritä liikuntapaikkamaksuja kaupungin omistamilla tavallisilla liikuntapaikoilla. Maksu kuitenkin peritään junioreilta Hipposhallista, uimahalleista, jäähalleista, kuntosaleista, skeittihallista ja lämmitettävistä tekonurmista eli palvelujen järjestämissopimuksessa mainituista "erityisliikuntapaikoista".

Kun palvelujenjärjestämissopimuksen "rikkomisesta" on jo tehty valituksia hallinto-oikeuteen mm. liikuntalautakunnan olemassaolosta, ei lautakunta halua poiketa edellä mainitusta sopimuksesta, koska hallinto-oikeus on todennut selkeästi, että palvelujen järjestämissopimusta pitää noudattaa.

Uusi liikuntalautakunta on kuitenkin lähtenyt rohkeasti liikkeelle tehdessään yksimielisen esityksen, että em. erikoisliikuntapaikkojen maksullisuudesta luovuttaisiin ensi vuoden alusta juniorien osalta ja tämä otetaan huomioon valmisteltaessa vuoden 2010 kaupungin budjettia. Edellä mainittu päätös ja liikuntapaikkamaksut on hyväksytty yksimielisesti liikuntalautakunnassa. Päätös perustuu ajatukseen, että ei ole oikein jos esim. jalkapallon, yleisurheilun, uinnin, uimahyppyjen, synkronuinnin, jääkiekon, skeittauksen, voimailun yms. erikoislajien harjoittelusta joutuu juniori maksamaan, mutta esim. lentopallon, koripallon, pesäpallon, voimistelun, salibandyn, hiihdon, tenniksen jne. harjoittelusta eivät juniorit makseta laisinkaan. Ei ole perusteita erotella kuntalaisten tasavertaisuuden kannalta eri lajeja eri kasteihin. Kaikki lajit ovat samalla viivalla.

MLL:n edustaja on samoilla linjoilla kuin liikuntalautakuntakin, koska kaikilla nuorilla tulisi olla maksuttomat harrastustilat riippumatta siitä kuuluvatko urheiluseuroihin vai eivät. Liikuntalautakunnan mielestä kaikki nuoret ovat ehdottomasti samanarvoisia harrastuksissaan. Tämä on myös uusi haaste urheiluseuroille, joilta toivotaan enemmän ns. harrasteliikuntaa lapsille ja nuorille, jota esimerkiksi MLL:n toiminta hyvin edustaa. MLL haastaa seurat oikeanlaisella tavalla. Nuorilla tulee olla oikeus harrastaa urheiluseuroissa myös yhden kerran viikossa haluamaansa lajia. Nyt tilanne on usein se, että jos nuori ei ole mukana seuran harjoituksissa useita kertoja viikossa, harrastaminen voi käydä vaikeaksi. Kilpa- ja huippu-urheilun rinnalle urheiluseurojen ohjelmissa on selkeä markkinarako lasten ja nuorten harrasteliikunnalle.

Liikuntalautakunta on valmis tekemään ehdotuksen kaikkien juniorien liikuntapaikkojen maksuttomuudesta valtuustokauden loppupuolella, kun palvelujenjärjestämissopimus ei enää sido ja kun kunnan taloudellinen tilanne antaa myöten.

KIMMO SUOMI (sd.) liikuntalautakunnan pj. SINUHE WALLINHEIMO (kok.) liikuntalautakunnan vpj. Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Pyrstötiainen piristi harmaata päivää. Kuva: Sirpa Jyske

Lyhyet

Tilhi. Kuva: Kari Manne

Lyhyet

Lukijan kuvatVikkelä kärppä. Kuva: Markku Parantainen

Pilvet loimuaa Muuramessa. Kuva: Jorma Soininen

Pelastetaan edes taimen

Halla-aho halusi Sipilän hallitukseen

Suuria hankkeita

Kirjallisuuden kuninkuusravit

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.