Sopuisa rinnakkaiselo on varmistettava

Viitasaarelaisopettajan toiminta on herättänyt keskustelua ja johtanut oikeusasiamiehelle tehtyyn kanteluun. Biologian ja maantiedon opettaja on jo vuosien ajan jättänyt evoluution kulun oppilaiden itsensä luettavaksi. Syynä tähän on uskonnollinen vakaumus (Ksml 3.9.).

Samalla opettajien on kuitenkin hoidettava virkavelvollisuutensa myös päinvastaisissa tilanteissa: uskonnottoman opettajan on valvottava esimerkiksi oppilaidensa kirkossakäyntiä.

Evoluution opettamiseen liittyvän keskustelun on syytä johtaa käytäntöjen tarkistamiseen. Opettaja ei voi vakaumuksensa takia valikoida valtakunnallisesti linjattuja sisältöjä.

Viitasaarelaisopettaja painottaa, että itsenäinen opiskelu on hyväksytty työtapa ja myös muita sisältöjä opiskellaan samalla tavalla. Hän ei ole jatkossakaan halukas opettamaan evoluutiota (Kotimaa24.fi 3.9.).

Evoluutio-opetukseen liittyvä keskustelu versoi yksittäistapauksesta, mutta aihe on yhteiskunnallisesti merkittävä. Uskonto ja tiede ovat perinteisesti eläneet protestanttisessa Suomessa sulassa sovussa. Monissa katolisissa maissa tilanne on sen sijaan ristiriitainen.

Uskonnon ja tieteen vastakkainasettelu ei johda eteenpäin, vaan kytkee päälle peruutusvaihteen. Sille tielle lähteminen ei ole järkevää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Kaukolämmön kilpailukyvystä huolehdittava

Mielipide: Liikenteeseen saatava ennakoivaa silmäpeliä

Mielipide: Tasa-arvo ei ole kehollista

Korona vallan välineenä?

Mielenterveys- palvelut nyt tiukassa

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.